Archeologen vinden visvijver in centrum Sint-Michielsgestel

 

SINT-MICHIELSGESTEL – “Curieus”, zo zeggen archeologen. Bij archeologische opgravingen in het centrum van Sint-Michielsgestel is een mogelijk 1000 jaar oude visvijver gevonden.

Op de locatie van Dommelstaete/De Brenthof is in 2020 archeologisch onderzoek gedaan. Er was al bekend dat het terrein in de middeleeuwen gebruikt werd. Dat bleek uit de resultaten van het proefsleuvenonderzoek. Het terrein werd daarom verder afgegraven. Wethouder Ed Mathijssen: “Dat kon goed in combinatie met de bouwput die toch gemaakt moest worden voor de parkeerkelder van het appartementencomplex.”
Archeologen vonden een brede greppel, wat na verder onderzoek een soort visvijver blijkt te zijn. De greppel van ruim zestien bij zeven meter is afgezet met houten palen. Archeologen vermoeden dat het om een visvijver of vivarium gaat, die in de periode 1000 tot 1300 gebruikt werd. “Dit is voor ons een curieuze ontdekking,” laat archeoloog Michael Bot weten. “Visvijvers worden niet vaak in opgravingsputten blootgelegd. Ze werden gebruikt om levende vissen te houden of te kweken. Zodat er altijd vers voedsel voorhanden was, bijvoorbeeld voor een groot dorpsfeest of in de vastentijd.”
De houten palen worden nu onderzocht op houtsoort en datering. De archeologen verwachten dat nader onderzoek van de gevonden resten nog meer informatie zal opleveren.

Het vivarium

Foto's:


0