In Memoriam Marius van Doorn

BERLICUM – Marius van Doorn uit Berlicum is op 23 december 2020 op 83-jarige leeftijd overleden in het huis waar hij geboren is. Hij was als schilder en pottenbakker een bekende verschijning in zijn dorp.

Marius is als huisschilder begonnen. Zijn schamele vrije tijd besteedde hij aan tekenen, schilderen en later ook aan keramiek. In de jaren 70 volgde hij in de avonduren eerst aan de Akademie voor industriële Vormgeving in Eindhoven een teken- en kunstschilderopleiding.
Marius is in 1974 onder Har Sanders en Jan Gregoor (schilderen) en Jan Tullemans (tekenen) afgestudeerd in de vrije richting aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Zijn voorliefde ging daarbij al uit naar de natuur. Toen hij 36 jaar was, behaalde hij zijn diploma (1974) voor plastische vormgeving (pottenbakken).
Vanaf dat moment zei hij het beroep van huisschilder vaarwel en legde zich alleen nog toe op het pottenbakken. Op allerlei ambachtsmarkten (in Nederland en Duitsland) was Marius een grote trekpleister. Hij demonstreerde het draaien van de potten steeds op een Middeleeuwse manier. In de jaren 1976- 1979 won hij drie keer achter elkaar op het internationaal Gouds Pottenbakkers Festival de eerste prijs: de gouden schopstoel. De Bourgondische, rondborstige kunstenaar werd in Gouda uitgeroepen tot Ereburger.

Eind jaren 80 stopte hij met pottenbakken en stortte hij zich geheel op het kunstschilderen. Marius, heeft zich met ezel en schilderkist vaak uitgeleefd in het Brabants Landschap met zijn bossen en heiden en het Gelderse rivierenland. Vele werken vormen daarvan een kleurrijk bewijs. Kou en sneeuw trotserend heeft hij de sfeer fantastisch weergeven in zijn winterlandschappen. Als de omstandigheden het echt niet toelieten vond Marius tot op de dag van vandaag inspiratie in zijn atelier; bij een mooi stilleven van wat de natuur of zijn omgeving hem bood. In september 2013 was er een tweedaagse overzichtstentoonstelling in Den Dungen van ongeveer 40 van zijn schilderwerken. Later (2015) is er nog een tentoonstelling geweest in theater De Speeldoos in Vught.

Marius in Gouda, waar hij ereburger is

Foto's:


0