Jozef stroopt de mouwen op voor minderbedeelden in Roemenië

 

GEMONDE – In de jaren ’80 raakte Jozef van Iersel uit Gemonde actief betrokken als vrijwilliger bij een hulporganisatie die na eerst in andere landen actief te zijn geweest intussen al circa 25 jaar hulpgoederen inzamelt voor het gebied Oradea in Roemenië. Hoewel Stichting Caritas Schijndel er enkele jaren geleden mee stopte, gaven zij het roer over aan de gelijknamige stichting St. Petrus Uden. Jozef stopte niet. Sterker nog. Hij stroopt nog alle dagen van de week de mouwen op om alles wat ingezameld wordt in zijn hal aan huis te sorteren en verpakken. Tot slot gaat niet alles de grens over maar is er regionaal ook hulp voor goede doelen.

 

Door Wendy van Lijssel

Caritas is een bekende internationale hulporganisatie die vertegenwoordigd is in vele landen. Onbaatzuchtig en met hulp van vrijwilligers wordt vanuit allerlei plaatsen onder deze naam hulp geboden door onder andere het inzamelen van hulpgoederen. Deze zijn ter ondersteuning en hulp bij projecten en voorzieningen in bijvoorbeeld kindertehuizen, zorginstellingen, maar ook bij landbouwprojecten en individuele hulp.
Ook vanuit Schijndel werd zo in de jaren ’80 begonnen met het inzamelen van goederen. Om te beginnen ter bestrijding van de armoede en ondersteuning van projecten in Rusland. “Het was nog de tijd van het IJzeren Gordijn zoals de scheidingslijn genoemd werd tussen het communistische zogenaamde Oostblok en het kapitalistische Westen. Vanwege de corruptie werd het op enig moment ondoenlijk en te gevaarlijk. Vervolgens hebben we onze hulp voortgezet in Polen”, blikt Jozef van Iersel terug. Hij raakte vrij snel na de oprichting van de hulporganisatie in Schijndel betrokken en regelde destijds alle transportdocumenten.

Omdat de economie er zich goed ontwikkelde, bleek de hulp daar op enig moment niet meer nodig. “Een dame uit Schijndel wees ons op de armoede in Oradea. Dat is de hoofdstad van de provincie Bihor in Roemenië. We hebben ons verdiept en via het Bisdom en de katholieke kerk ter plekke zijn we halverwege de jaren ’90 daar verder gegaan. We zijn er inmiddels al circa 25 jaar actief”, aldus Jozef.
Hoewel financiële steun natuurlijk altijd welkom is, ligt de focus daarbij op het inzamelen van hulpgoederen. “We zamelen alles in behalve groot meubilair. Kleding voor dames, heren, kinderen en baby’s. Schoenen, speelgoed, huishoudelijke apparaten, potten, pannen, serviesgoed, dekbedden maar ook schoolspullen, verzorgingsproducten, medische materialen zoals verbandmiddelen, incontinentiemateriaal, rolstoelen, rollators en meer”, vat Jozef het samen.
Een Roemeens bedrijf verzorgt de transporten. “Zij komen hier met goederen, lossen en laden vervolgens onze hulpgoederen. Zodoende gaan zij toch weer met een volle vrachtwagen naar Roemenië”, legt Jozef uit. Hij voegt tevreden toe: “Maandelijks is er een transport.”

In de loop van de jaren werden al velen geholpen. Die hulp is veelomvattend. Het varieert van het ondersteunen van een bejaardenhuis met goederen en het realiseren van een lift tot het oprichten van een thuiszorgorganisatie, het opleiden van verpleegsters en meer. Veel meer. Ook is er hulp in eigen land. Belangrijk te vertellen is dat er dusdanig veel ingezameld wordt, dat ook plaatselijke goede doelen geholpen worden. “De onderlinge contacten met andere organisaties zijn goed. Ook de Vincentiusvereniging en een voedsel- en kledingbank worden met enige regelmaat door ons ondersteund”, aldus Jozef.

Vanwege de vergrijzing van het aantal vrijwilligers stopte Stichting Caritas Schijndel er vier jaar geleden mee en nam Stichting Caritas St. Petrus Uden de hulptransporten én hulp aan plaatselijke goede doelen over. Jozef stopte niet. Hij is eigenlijk de hele week doende in de grote opslagruimte bij zijn huis. “Er zijn gelukkig nog steeds veel mensen die voor hen overtollige spullen inleveren. Ik sorteer alles in dozen en vervolgens op pallets. Klaar voor transport. Vanuit Uden wordt het opgehaald”, vertelt hij om ten overvloede toe te voegen: “Ik kan niet stilzitten. Zolang ik dit kan doen, ga ik ermee door.”

Pastoor Rajna Jozsef is de directeur van Caritas Catholica Oradea in Roemenië. Hij zorgt dat alle spullen ter plekke goed terecht komen en houdt een vinger aan de pols. Verder geven de verslagen met foto’s een beeld van de verdeling en hoe blij mensen ermee zijn. Vanuit Nederland werden in de loop van de tijd talloze visites afgelegd om ter plekke te bekijken wat gerealiseerd werd.
Ook Jozef bezocht Bihor regelmatig. Aan de hand van een fotoalbum laat hij zien waar hij was. “Zie je deze jongen”, wijst hij op een lichamelijk gehandicapt knulletje op een bank. “Die is helemaal vergroeid omdat hij jaren vastgeketend heeft gezeten aan een paal. Gehandicapte kinderen tellen daar helemaal niet mee. Maar dankzij onze hulp heeft hij nu een menswaardiger bestaan. Daar doe ik het allemaal voor.” Goede spulletjes mogen ingeleverd worden bij Jozef van Iersel na contact via 06-292222286. Uiteraard is een financiële donatie ook altijd welkom. Caritas St. Petrus Uden NL83 RABO 0122 068 114.

Jozef van Iersel

Foto's:


0