Monteur Hans Renders heeft dan 40 jaar aan auto’s gesleuteld

ROSMALEN – Na meer dan 40 jaar in de autobranche gewerkt te hebben gaat Hans Renders (66) van Autobedrijf Tibosch aan de Raadhuisstraat met pensioen. Samen met zijn vrouw Annemarie en hun twee honden mag hij van zijn vrije tijd gaan genieten. Om vele vaste klanten die graag door Hans geholpen willen worden van dienst te kunnen zijn blijft hij voorlopig op de maandagen werken.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

Hans: “Ik ben opgegroeid in Den Bosch in de wijk die ’t Zand genoemd werd. In de buurt was een bussen garage die toen van Vitesse was en tegenwoordig van Arriva. Als jong menneke bracht mijn moeder mij daar naar toe, waar vervolgens een monteur op mij paste. Er was verder geen vertier in de buurt en daar kon ik wat kijken en helpen. Ik kwam dan ook zwart thuis ’s-avonds. Een kennis werkte als hoofdpoetser bij de voormalige Garage Pompe en Verlouw in de Vughterstraat en loodste mij daar binnen. Ik kreeg daar mijn eerste contract als monteur terwijl in nog in het laatste jaar van de opleiding autotechniek op de LTS zat. Ik heb tijdens mij opleiding ook de lessen voor lassen en bankwerken erbij gedaan. Het is ook allemaal zo interessant. Het was 1972 toen ik als monteur aan het werk kon.”

Hans: “Annie Tibosch van de gelijknamige garage kwam bij mijn werkgever regelmatig originele Ford onderdelen halen en toen ik op zoek moest naar een andere werkgever ben ik via haar bij de Ford garage in de Raadhuisstraat terecht gekomen. Dat is nu 40 jaar geleden. In 1987 heb ik de opleiding voor APK keurmeester gevolgd, ik zat in de eerste opleidingsklas daarvoor. Iedere 2 jaar ben ik de bijscholing voor dat keurmeesterschap blijven volgen en daarnaast heb ik regelmatig andere technische bijscholingen gedaan. Vanaf 2003 ben ik ook leermeester geweest en heb ik vele leerlingen mogen begeleiden waarvan er diverse bij ons in het bedrijf zijn blijven werken. Mooi werk, automonteur, maar ik vind eigenlijk alle beroepen mooi. En nu mag ik het rustiger aan gaan doen. Ik ga nu veel meer tijd krijgen voor mijn grote hobby schilderen. “

Werkgever Huub Visser: “Er stond in de tijd dat we nog een caissière voor de benzinepomp hadden een camper in de garage. Hans was in pyjama in die camper gaan liggen, de caissière hoorde iets, ging polshoogte nemen en keek raar op toen ze Hans in pyjama in de camper aan trof. En zo hebben we vele leuke dingen meegemaakt met Hans, voorlopig blijft hij nog een dag in de week werken.”

Foto's:


0