The Sound of The Blues & Americana naar Veghel

VEGHEL – “Weergaloze gitaarsolo’s, rauwe blues-songs en de authentieke americanasound van rasartiesten.”, dat belooft de nieuwe theatertour van het Nederlandse blues-geweten Johan Derksen. Op zaterdag 11 december 2021 staat de besnorde voetbalanalist met een keur aan muzikanten in De Blauwe Kei. Het is de nieuwe datum voor de show die eerder werd afgelast vanwege de coronacrisis.

 

Het muzikantenleven: een goedkoop busje aanschaffen, gitaar in de koffer doen, al dan niet een autoverzekering afsluiten en op pad gaan om muziek te maken. Door veel te spelen kwamen diverse blues- en americana-artiesten aan bekendheid in de dagen dat er nog geen internet was. Deze romantiek en nostalgie bewegen Derksen ertoe jaarlijks theatertours te organiseren voor de ‘oudere jongere muziekliefhebber’. In Veronica Inside, waar hij met menig voetballer, voorzitter, KNVB-kopstuk of coach de maat neemt, laat hij geen kans onbenut om zijn liefde voor rauwe muziek te uiten.

 

Feest der herkenning

 

Het is ambachtelijke muziek met gevoel, zegt Derksen altijd, wanneer hij bijvoorbeeld Erwin Java aankondigt in de voornoemde voetbaltalkshow. ‘’Weerbarstige en trieste nummers met kloten, want ik houd niet van feestjes.’’, aldus Derksen. Desondanks zal de muziek tijdens zijn theatertour wél voor een feest der herkenning zorgen. Niet alleen Erwin Java (bekend van Cuby + Blizzards en Herman Brood) treedt namelijk op, ook Fokke de Jong (King Of The World), Hilde Vos, Sean Webster en Jack Hustinx (The Shiner Twins) maken hun opwachting. Speciaal uit de Verenigde Staten komt de frontman van de Greg Koch Band, Storyville en The Boneshakers over naar Nederland om aan te sluiten bij Derksens blues- en americana-karavaan: Malford Milligan uit Austin, Texas. Hij werd groot met het vertolken van soul, gospel en blues en won in deze muzikale stad liefst acht Austin Awards. Malford Milligan geldt als een grote naam in de Amerikaanse scene. Derksen, nu overigens met Michel van Egmond bezig aan zijn biografie, kondigt de acts hoogstpersoonlijk aan.

 

Jaarlijks de Oceaan oversteken

 

Eerder tourde Derksen al succesvol langs de Nederlandse theaters met Pioniers van De Nederpop en Derksen keeps the blues alive. Het waren succesvolle tournees met louter uitverkochte zalen. Nu zet hij vol in op de oerbron van zijn favoriete muziekgenre, waarvoor hij jaarlijks de Atlantische Oceaan oversteekt op zoek naar nieuwe en oude muzikanten. Hiernaast is de televisiepersoonlijkheid natuurlijk organisator van Holland International Blues Festival Grolloo in zijn woonplaats. Waar deze muziek op de radio weinig tot geen airplay krijgt, zorgt Derksen ervoor dat de blues en americana naar de mensen toe komen. Hopelijk kunnen de fans die nu aan huis gekluisterd zijn er straks weer uit om hun favoriete muziek van weleer live te aanschouwen.

Foto's:


g