Wijkplein Gestel gelooft in toekomst: ‘Er is hier een echte huiskamersfeer’

 

SINT-MICHIELSGESTEL – “Het is een mooie locatie en we zien de toekomst hier met vertrouwen tegemoet”, aldus het nieuwe bestuur van Stichting Wijkplein Gestel. De stichting is inmiddels verhuisd van de Irenestraat naar Margrietplein 53 waar zij, zo snel als het coronavirus toelaat, de deuren gastvrij opent voor alle wijkbewoners, vertrouwde activiteiten voortzetten en nieuwe organiseren.

 

Door Wendy van Lijssel

Nadat vanuit een succesvol gehouden Wijkdag in 2014 bleek dat er behoefte was aan activiteiten, werd als Wijkplein Gestel in de leegstaande voormalige basisschool in de Irenestraat in Sint-Michielsgestel verder gegaan met het organiseren van activiteiten.
Van vergaderingen, inloopmomenten, maar ook een Repaircafé, een moestuin, een handwerkgroep, kleding- en speelgoedbank. Het is slechts een greep. Er was van alles te beleven. Jong en oud kwam er samen. Van meet af aan was het iedereen bekend dat er op enig moment vertrokken moest worden.

Omdat Wijkplein Gestel door de jaren hen een steeds grotere en belangrijke rol kreeg, werd door wijkbewoners met de gemeente en de wijkmakelaar nagedacht over een andere locatie waar zij verder zouden kunnen. Iets wat gemakkelijker gezegd dan gedaan is. De voormalige basisschool had veel ruimte. Die werd dan ook gebruikt. Een andere locatie om alles bij elkaar te houden en op één plek voort te zetten was niet zomaar voorhanden. “Er zijn de afgelopen jaren een aantal locaties voorbijgekomen. Die zijn stuk voor stuk grondig onder de loep genomen, maar bleken om uiteenlopende redenen onhaalbaar. Uiteindelijk werd ons door de gemeente en bouwvereniging Woonmeij de woning van voormalig kweker/tuinder Piet van de Langenberg hier aan het Margrietplein aangeboden. De kleding- en schoenenbank hadden al een andere locatie gevonden. Het was een cruciaal moment. Als we hier niet op in waren gegaan, was het Wijkplein opgeheven, maar dat wilde helemaal niemand. Wij niet, maar ook de gemeente niet”, aldus het bestuur van Wijkplein Gestel

Dat is nieuw en wordt gevormd door voorzitter Hans van Hamond, Marian van den Heuvel, Dennis van Boxtel, Mia Hoezen en Hennie den Otter. Het vijftal is blij dat de kogel uiteindelijk door de kerk ging. De grote lap grond achter het huis biedt volop mogelijkheden voor de groengroep die eerder een moestuin onderhield bij de vorige locatie. Met ingang van het nieuwe jaar was de sleuteloverdracht. Met gesponsorde verf van een plaatselijk schildersbedrijf en aangeboden vloerbedekking van een Schijndelse ondernemer liet het bestuur de afgelopen weken de handjes al wapperen. Er werd gestukadoord, geschilderd, vloeren gelegd en meubels van het ene naar het andere adres verplaatst en snuisterijen opgehangen en neergezet. Het resultaat is een gezellig aangekleed woonhuis, dat klaar is voor visite.
Dat bezoek kwam afgelopen week tijdens een kort officieel moment met wethouder Peter Raaijmakers, wijkmakelaar Mike Venrooij en directeur/bestuurder Mark Wonders van Woonmeij. Niet alleen werden er nog een aantal handtekeningen gezet, maar ook een ‘naambord’ cadeau gedaan en onder het genot van een kopje koffie vooruitgeblikt op de toekomst.

Wijkplein Gestel gaat op een andere manier door. “Het is de bedoeling om financieel onze eigen broek op te houden. Daarom zijn we een stichting geworden. Zodoende mogen wij activiteiten ontwikkelen waar we geld mee genereren om de huur en vaste lasten te kunnen voldoen. Daar zijn we over aan het nadenken. We gaan bijvoorbeeld boven vergaderruimte verhuren. Verder is er het plan om op termijn onder meer de oogst uit de toekomstige moestuin hierachter te verkopen. Ook een kopje koffie/thee of glaasje fris en deelname aan een activiteit dient geld in het laatje te brengen. De gemeente vraagt de hoofdprijs niet qua huur en ook wij gaan zorgen dat het voor iedereen betaalbaar blijft”, belooft het bestuur.
“Het is een mooie locatie en we zien de toekomst hier rooskleurig tegemoet. We gaan onze schouders eronder zetten om Wijkplein Gestel ook op het nieuwe adres aan Margrietplein 53 goed te laten draaien en een warm thuis te zijn voor de wijk. Vanwege het coronavirus zijn we nog steeds gesloten. We kunnen echter niet wachten om iedereen gastvrij welkom te heten.” Wanneer dat moment is, brengt Wijkplein uiteraard tegen die tijd naar buiten.
Verder staat Wijkplein open voor nieuwe ideeën en initiatieven. Tevens wordt gezocht naar een beamer om in te zetten bij toekomstige activiteiten. Iedereen die iets bij kan en wil dragen mag bellen met Hans van Hamond 06-29080074.

Het nieuwe bestuur ontvangt een naambordje

Foto's:


0