Carnaval online: quizzen en terugkijken

 

SINT-MICHIELSGESTEL – Het was een treffend beeld. Prins Geert 2.0 sprak voorafgaand aan ‘Beeldend Bokkendonk’ een woordje. “De cameraman is er al, ik mag maar één bezoeker ontvangen. Op deze manier is mijn adjudant er toch bij”, wijst hij op een afbeelding van De Vietzzz op zijn scherm. Nee, carnaval 2020 was geen massaal feest van verbroedering. We bleven thuis. Wilden we toch iets aan carnaval doen, dan waren we op online beelden aangewezen. Met talkshows en quizen, maar toch ook veel terugkijken.

Door Wim Poels

Want, ook dat mag gezegd, veel verenigingen hadden hun best gedaan om er toch nog iets leuks van te maken. Online creativiteit vierde hoogtij. Dun Birrekoal was al een tijdje bezig met The Masked Singer, dat dit weekeinde zijn ontknoping beleefde. De club presenteerde een quiz met soms eenvoudige, dan weer lastige en af en toe ludieke vragen. Wist u bijvoorbeeld dat nationale vaselinedag op 45 januari valt? Een dag later was er een reeks beelden van de optochten uit de afgelopen jaren te bekijken.

Maar in Krabberdonk viel er, mede dankzij de stichting HELD en videoclub De Donk, online het meest te beleven. Op vrijdagavond kon het publiek al in de stemming komen met een compilatie van de Krabberconcerten, zaterdag was de carnavalsmis live te volgen, met aansluitend de roast van Prins Julien Voliera d’n Urste en talkshow Krabberdonk is in the air.

Zondag werd er meer dan zes uur lang gestreamd. Er waren bingo’s, voor kinderen- met een optocht van lego-wagentjes – en volwassenen. De opening bestond uit een muzikaal programma met lokale talenten. En daartussen een door Donkheren Mark van Hal en Arthur Cooijmans gepresenteerde ontbijtshow. Ook hier maakte de setting duidelijk hoe anders carnaval dit jaar is dan andere jaren. Normaal is het een intiem feest, zondag zaten de presentatoren op een wel heel grote afstand van elkaar.
Dat nam niet weg dat de ontbijtshow aardig in elkaar stak. Voor doorgewinterde Krabberdonkers ongetwijfeld een feest van herkenning, voor anderen bijna een inburgeringscursus in het Krabberdonkse carnaval. Regelmatig, in totaal elf keer, keerde het thema ‘voor Krabberhelden’ (jammie jammie) terug. Elf prominente Krabberdonkers kregen een ontbijtje aangeboden. Ze kregen een korte introductie en regelmatig was het niet zo moeilijk te raden over wie Mark en Arthur het hadden. Chris van Beurden, Frank van Boxtel en al die anderen reageerden meestal erg leuk op hun presentje.
Een filmpje over de Donkheren als gezelschap van ex-prinsen was niet alleen een introductie op de club, het was ook een verklaring van de naam Den Dungen en een kort overzicht van de rivaliteit en tegelijkertijd verbondenheid met Oeteldonk. Met vaak een glimlach.

Toch bleken de heren ook best serieus te kunnen zijn. Arthur vond een van de indrukwekkendste dingen in zijn jaar als prins het ziekenbezoek. Later dat jaar zijn ook een paar mensen die hij bezocht had overleden. Mark begon over de optocht. Het bouwen van wagens is in zijn ogen een hele goede manier om met elkaar kennis te maken. Bijvoorbeeld bij de mannen van de Kouwe Kant, de echtgenoten van de geheel vrouwelijke Raad van Elf. “Je komt in een gezelschap van mensen die je nauwelijks kent. Als je samen een wagen gebouwd hebt, heb je ze echt leren kennen en heb je samen een hele leuke carnaval”, vertelde hij.
En ook hadden ze het over de rol van Oeteldonk. Veel jeugd gaat daar carnaval vieren. Je hoort ook in andere dorpen rondom Den Bosch dat zij er alles aan moeten doen om de jeugd binnen te houden. De Donkheren beseften dat ze in Krabberdonk natuurlijk het nodige voor jeugd en jongeren moeten bieden, maar dat ze er ook niet te krampachtig over moeten doen als die eens ergens anders gaat kijken. “Het is ook eigen aan jongeren. En je ziet dat ze later weer terugkomen in het eigen dorp”, vonden ze. “We moeten ze ook niet in eigen dorp opsluiten.”

Het dorp waar op straat nog het best te zien was dat volgens de kalender toch echt carnaval was, was waarschijnlijk Bokkendonk. De Sjarrels hadden Route 66 opgezet en de inwoners opgeroepen hun tuin en huis te versieren. De route was een soort puzzeltocht, waar deelnemers letters konden sparen.
Maar ook hier was de carnavalsvierder vooral op het internet aangewezen. Onder de naam ‘Beeldend Bokkendonk’ zijn deze week nog heel wat door Peter en Noot de Kort samengestelde oude en minder oude Bokkendonkse filmpjes te zien. Zondag werd een introducerend filmpje uitgezonden, gepresenteerd door Silvo Steenkamer.
We zagen bijvoorbeeld oude zwartwitbeelden van de optocht van ’62, waarbij opviel dat de mensen in die tijd weliswaar anders gekleed gingen, maar dat er toch ook hele mooie wagens gemaakt werden. Of het nummer ‘een meter bier’ door de Fobussen tijdens het jaarlijkse liedjesfestival. De club moest als eerste en bestelde daarna de nodige meters. Aan het eind van de avond bleken ze gewonnen te hebben en mochten ze hun lied nog een keer spelen. Het resultaat? Ach, zoek het filmpje even op en oordeel zelf. Beelden van het Prinsendiner maakten duidelijk dat oud-premier Balkende, we zijn hem al bijna vergeten, wel degelijk geestig uit de hoek kon komen.
De presentatie van Steenkamer maakte het programma nog iets aangenamer, hij had een paar grappige oneliners. “Als het coronavirus net zo snel zou verdwijnen als de café is Bokkendonk, dan hadden we nu gewoon carnaval kunnen vieren.”

Ook in Bokkendonk waren online meerdere versies van het einde van carnaval te vinden. Het filmpje van de ‘officiële’ verbranding van de bok duurt 17 seconden: er wordt door prins, adjudant en jeugdprins wat confetti over het beest heen geschoten. Aan de door Martijn van Hulten van de Sjarrels georganiseerde online verbranding kwam wel echt vuur te pas. Pas toen hij er wat brandbaars overheen gegooid had, wilde zijn zelfgemaakte kleine bokje echt gaan branden. Het was een bescheiden vuurtje, hopelijk kan iedereen volgend jaar met carnaval weer volop vlammen.

Prins Geert 2.0 haalt zijn adjudant erbij

Foto's:


0