Podium5: Update inrichting nieuw centrum

SINT-MICHIELSGESTEL – De gemeente heeft veel reacties ontvangen op het voorlopig ontwerp van de inrichting van het nieuwe centrum, maar enkele suggesties worden meegenomen in het definitieve ontwerp. Een aantal punten brengen wij graag onder de aandacht.

De verkeerslichten in de Nieuwstraat blijven staan.
De voorsorteerstrook van de Nieuwstraat naar de Schijndelseweg gaat weg. De gemeente wil hiermee het verkeer over de Nieuwstraat zoveel mogelijk ontmoedigen alleen is de voorsorteerstrook weghalen volgens ons geen goede oplossing. De ervaring leert dat dit tot opstoppingen en lange files zal leiden met alle gevolgen van dien. Dit is sinds de aanleg van de voorsorteerstrook niet meer het geval. Podium5 heeft daarom een oproep aan het college gedaan om de voorsorteerstrook toch te behouden en het ontmoedigen van verkeer in het centrum mee te nemen in het nieuwe verkeersstructuurplan dat nog wordt opgesteld. De gemeente laat ons weten dat het weghalen van de voorsorteerstrook een bewuste keuze is en blijft bij dit besluit alleen een onderbouwing ontbreekt.
Drempels en wegversmallingen zijn blijkbaar lastig in te passen vanwege busverkeer, maar dit wordt wel onderzocht.

Bevoorrading van de Jumbo is via Ceintuurweg (op) en Groenplein (af). Voor de kleinere winkels is dit via het Kloosterpad en de Torenstraat.
Tot onze verbazing is in het ontwerp van het centrum alleen plek voor een kleine kinderkermis en kleine dorps-gerelateerde evenementen. Het idee is om een gedeelte van de kermis naar het Meanderplein te verplaatsen. Ook voor grotere evenementen is geen plek meer in het centrum. Daar kunnen wij ons niets bij voorstellen. We zien dat de gemeenteraad hier schriftelijke vragen over heeft gesteld aan het college. Laat dit voldoende aanleiding zijn om ervoor te zorgen dat het nieuwe centrum zo wordt ingericht, dat er voldoende ruimte is voor de kermis en andere gezellige evenementen, want die horen gewoon thuis in het nieuwe bruisende centrum!
Het definitieve ontwerp wordt verder uitgewerkt en is klaar in de zomer van 2021. In het voorjaar van 2022 starten de eerste werkzaamheden.
Op de hoogte blijven? Kijk dan eens op www.podium5.nl

Foto's:


0