Behoud Blauwe Scholk bijzonder belangrijk

DEN DUNGEN – Comité Behoud de Blauwe Scholk is zeer verheugd dat het college is afgestapt van het sloopbesluit. Met een petitie werden meer dan 1000 handtekeningen opgehaald met het verzoek tot behoud. Daarnaast bracht Heemkundeverenging Op Die Dunghen, Stichting Erfgoed Sint-Michielsgestel, Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Heemschut ook de waarde van dit erfgoed onder de aandacht bij de gemeente en werd er onder meer gepleit voor behoud en herbestemming.

“De gemeente liet een onderzoek uitvoeren en het rapport bouwhistorische verkenning van bijna 80 pagina’s is heel duidelijk” vertelt het comité. Er is onder meer te lezen dat van de oorspronkelijk voor de Zusters van Liefde gebouwde scholen de voormalige Mariaschool in Den Dungen een zeldzaam overgebleven voorbeeld is. Veel van de Brabantse dorpsscholen en ook van de Mariascholen geleid door de Zusters van Liefde te Schijndel hebben de tand des tijds niet overleefd.

Het oorspronkelijke ontwerp van de meisjesschool valt typologisch volledig binnen de traditionele stroming van de Nederlandse dorpsschool. Met de barakvormige opzet en ruime daglicht opening voor lichte klaslokalen wijkt het nauwelijks van dit archetype af. Bijzonder is echter de keuze voor de diverse uitbreidingen. In plaats van verder te gaan met de barakvormige opzet werd in beide uitbreidingsfases nadrukkelijk gekozen om hier van af te stappen. Hierdoor is de bescheiden school twee verdiepingen hoog geworden, wat in Nederland zeer uniek is voor een dergelijk gebouw.

Samen met de kerk en het reeds gesloopte Sint-Antoniusgesticht vormde de school het centrale rooms-katholieke middelpunt van de dorpsgemeenschap. Als onderdeel van de stedenbouwkundig historische bebouwing is zij daarom onmisbaar en vormt zij samen met de overige historische panden in het dorp de cultuurhistorische kernwaarden van een historisch Brabants dorpscentrum.
Om het goede nieuws te vieren mocht het comité een aantal panelen verwijderen. Hoge ramen en mooi metselwerk komen weer tevoorschijn en brengen het pand alvast een beetje meer tot leven. Het is mooi dat de voormalige Mariaschool in het hartje van Den Dungen middels herbestemming weer in zijn oude glorie wordt hersteld.

Foto's:


0