Bevrijdingsplein Rosmalen op 5 mei via livestream: Musiceren, dansen en zingen voor publiek thuis

 

ROSMALEN – We worden steeds creatiever sinds de coronapandemie is uitgebroken. Moesten we een jaar geleden alle geplande evenementen nog annuleren, dit jaar vinden ze vaak wel doorgang, maar dan via livestreams. Zo ook het bevrijdingsfestival dat sinds enkele jaren in Rosmalen wordt georganiseerd. Op woensdag 5 mei bieden Gedachteniskapel Vennehof, Het Callistus Ensemble van Muziekvereniging St. Cecilia, Satisfaction, Dans- en Balletschool Geraldine en het Rodenborch-College een gevarieerd bevrijdingsprogramma aan dat thuis via een livestream bekeken kan worden.

 

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

Om 15.00 uur gaat het programma op 5 mei van start. Vanuit Perron-3 bieden de deelnemers een vol programma, dat u vanuit uw luie stoel thuis kunt gaan volgen. Een van de deelnemers is Dans en Balletstudio Geraldine. Enkele leerlingen volgen bij Geraldine de Vooropleiding Hedendaagse Dans met als doel na hun (LOOT) opleiding aan het Rodenborch-College verder te kunnen studeren op een hogere dans- of musicalopleiding. Zoals Annemarie van Dongen: “Ik volg nu 6 VWO en wil graag naar de musical en theateropleiding van Fontys. Ik ben inmiddels door naar de laatste audities. Tijdens het bevrijdingsfestival ga ik een liedje zingen genaamd ‘She used to be mine’ uit The Waitress.” Terwijl Annemarie haar verhaal doet, zingt ze een stukje van dit nummer. Kippenvel, alsof het haar dagelijkse werk al is.

Amber Eggenkamp speelde vorig jaar nog in de musical Annie en zingt nu op 5 mei het nummer ‘Door de Wind’ in de versie van Sanne Hans. Amber: “Onze muziekdocent meneer Van Maas zal mij begeleiden op piano. De keuze van dit liedje komt van René van Gerven van het Rodenborch-College, het is een heel mooi nummer. Ik heb met de musical Annie al wat podiumervaring op kunnen doen. Helaas moesten de voorstellingen door Covid 19 stoppen.”
Lieke Kramer, Sara Schijvens, Cathelijne van Dongen en Naomi Kipping gaan dansen. Al dansend beelden zij coronaproef het verhaal van het boek; De jongen, de mol, de vos en het paard uit. Voor de zomer werd met dit onderwerp al een begin gemaakt door Geraldine, maar door corona kon dit geplande project geen doorgang vinden. Nu pakken deze 4 meiden het weer op voor het bevrijdingsfestival.

Oud-leerling van het Rodenborch-College Jurrian Marx componeerde de muziek bij het verhaal van ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’. De vier hoofdrollen spelen allemaal in hun eigen bubbel. Sara: “Ik speel de jongen en ik zit vol met vragen. Wij spreken niet in deze voorstelling maar beelden het verhaal al dansend uit. De teksten die bij dit stuk horen zijn vooraf ingesproken door leerlingen en docenten.” Cathelijne: “Ik ben het paard, ik ben wijs en lief en heb een grote vriendengroep. Ik geef wijze lessen.” Lieke is de mol die vele vragen beantwoordt en van taartjes houdt en Naomi gaat voor de rol van de vos. Het verhaal geeft volwassenen een reden tot nadenken. Daarnaast zullen Lieke en Naomi samen nog twee andere nummers dansen. Vier ochtenden in de week voordat ze naar de lessen op het Rodenborch-College gaan repeteren deze meiden vol enthousiasme hun bijdrage.

Janthe van der Klis wil graag de opleiding tot dansdocent volgen en laat haar kunnen zien met een eigen choreografie op het nummer ‘Hou vol, hou vast’, dat gezongen gaat worden door Sanne Bouwmans. Janthe:”Ik heb mijn eigen draai aan de dans mogen geven. Meestal geeft Geraldine wel haar mening als we dat fijn vinden, ik had de choreografie vrij snel voor elkaar.”
Geraldine: “Wij werken graag aan dit soort projecten mee, het is leuk om de leerlingen een podium te kunnen bieden. En de ervaring die ze opdoen is belangrijk en mooi meegenomen. Voor de kleding hebben ze de opdracht gekregen hun eigen kast eens nader te bekijken en er iets uit te halen wat past bij hun optreden. Daarnaast geeft zoveel talent bij elkaar ook veel inspiratie tot nog mooiere projecten. Ook leuk om te vermelden is dat oud-leerlingen nog graag meedoen. Zo ook Bridget Looijmans, zij zit nu op de Fontys musicalopleiding en gaat ‘Laat maar’ van Vajen van den Bosch zingen.“ www.hedendaagsedans.nl

Niet alleen zang en dans tijdens dit bevrijdingsfestival. De muzikale inbreng zal verzorgd worden door Just the 2ofUs en een gelegenheidsband bestaande uit René Vermaes, Joep van Langen, Jurrian Marx en Jippe van der Heide. Daarnaast brengt het Callistus Ensemble een programma met muziek uit oorlogsfilms en musical met daarnaast, als contrast, lichtere muziek met het oog op de bevrijding.
Dit alles en nog veel meer kunt u volgen op 5 mei vanaf 15.00 uur via de websites van de deelnemende verenigingen en via Ros TVkrant, te vinden op Ziggo kanaal 43 en Trined 532.
De leerlingen van Geraldine

Foto's:


0