Landschapstriënnale 2021 gestart bij Buitenmuseum

SINT-MICHIELSGESTEL – De vijfde Landschaptriënnale is donderdag 1 april van start gegaan in Van Gogh Nationaal Park. Met een klein gezelschap op locatie, en met honderden deelnemers online, werd in de lentezon vanaf Buitenmuseum Herlaer in Sint-Michielsgestel het thema ‘High Green – Innovating the landscape’ besproken en uitgelicht.

Keynote speaker Winy Maas van architectenbureau MVRDV sprak beeldend over innovatieve ruimtelijke oplossingen voor het Brabant van de toekomst. Aan het eind van de middag reed curator Marco Vermeulen met de Platte Kar het Van Gogh Nationaal Park i.o. in om voor de Landschapstriënnale verhalen te oogsten rondom de soms complexe landschapsopgaven waar we voor staan. Vermeulen: “Die opgaven hoeven geen bedreiging te zijn. Sterker nog, ze kunnen fungeren als hefbomen om waardevolle – zowel esthetisch als economisch – landschappen te creëren”.
Het startevenement is terug te kijken via de livestream pagina van de triënnale.

Ruggengraat van de Landschapstriënnale 2021 zijn tien Landschapslaboratoria. Ze vinden plaats op tien locaties, verspreid door Van Gogh Nationaal Park i.o. en verzorgen elk online en live activiteiten rondom een landschapsthema. Het programmaoverzicht is te vinden op landschapstriennale.com. Veel is via de livestream daar te volgen, maar in het landschap is er (voor individuele bezoekers) ook genoeg te beleven zoals wandelingen, audiotours en kunstroutes. Deze blijven na de maand april nog enige tijd beschikbaar.
Trialogen op de Platte Kar
Tijdens deze Landschapstriënnale reist een voor Brabant zo kenmerkende Platte Kar door het landschap. Op deze kar vinden ‘Trialogen’ plaats tussen lokale en nationale deskundigen, met als derde ‘gast’ aan tafel het landschap zelf. De gesprekken en activiteiten op de kar zijn online te volgen. Op 30 april finisht de Platte Kar bij het Heerkenshuis in Udenhout.

De vijfde editie van de Landschapstriënnale vindt plaats in april 2021 in Van Gogh Nationaal Park. In dit gebied in Noord-Brabant werken meer dan 50 partners samen aan een mooie, gezonde en groene leefomgeving. Met prachtige natuur en vitaal boerenland midden in een economisch krachtige regio. Met groen tot in het hart van de steden en dorpen. Met hetzelfde lef en de verbeeldingskracht als Van Gogh bouwen we samen het landschap van de toekomst. Kijk voor meer informatie op www.vangoghnationaalpark.nl.

Foto's:


N