Dodenherdenking bij struikelsteen

SINT-MICHIELSGESTEL – Bij alle oorlogsmonumenten in de kernen van Sint-Michielsgestel zijn op 4 mei door burgemeester of wethouders kransen gelegd. Dit jaar was er daarnaast voor het eerst een bijzondere herdenking bij Kentalis. Burgemeester Looijen legde daar om 19.00 uur, samen met kinderburgemeester Madelief Houtman en in aanwezigheid van initiatiefnemer Jan ten Berge een rouwbloemstuk bij de Stolperstein (ook wel struikelsteen) ter nagedachtenis aan Grete Sara Spitzer.

Burgemeester Looijen: “Het was zo speciaal om op deze plek samen met onze kinderburgemeester bloemen te mogen leggen. Het is het kleinste monument dat we hebben in onze gemeente, maar het is groots in zijn eenvoud. Deze struikelsteen is een plek waar je als mens struikelt met je hart en met je hoofd. Omdat je gewoon niet kunt bevatten wat er is gebeurd. Ik zou het een eer vinden als deze plek een vast onderdeel wordt van de Dodenherdenking in Sint-Michielsgestel. Ook hoop ik oprecht dat we hier volgend jaar met heel veel mensen samenzijn om stil te staan bij Grete en alle andere slachtoffers van oorlogsgeweld.”

Grete was een Joods, doof meisje dat in 1919 werd geboren in Wenen. Ze bekeerde zich tot het katholieke geloof en vluchtte in 1939 naar Sint-Michielsgestel. Ze ging werken als lerares op het toenmalige doveninstituut (nu Kentalis). In 1942 werd ze gearresteerd en via station Den Bosch en kamp Westerbork kwam ze in concentratiekamp Auschwitz. Daar werd ze op 3 september 1942 vermoord. (Foto: Margriet Sander)

Foto's:


I