03 mei 2021

Dodenherdenking gemeente ’s-Hertogenbosch 2021

ROSMALEN – Ook dit jaar krijgt de Nationale Dodenherdenking op 4 mei a.s. in onze gemeente noodgedwongen een meer persoonlijk karakter. De zeven comités uit respectievelijk Nuland, Vinkel, Kruisstraat, Rosmalen, Empel, Engelen en ’s-Hertogenbosch, de stichting Struikelstenen ’s-Hertogenbosch en het gemeentebestuur van ’s-Hertogenbosch geven graag samen met u een passend eerbetoon aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Samenkomsten zijn nog niet mogelijk. Dat betekent dat er in onze gemeente helaas géén publieksherdenkingen en kransleggingen zijn. Maar gezamenlijk kunnen we wél zorgen voor een persoonlijke en waardige invulling.

Eerbetoon

U kunt overdag uw persoonlijk eerbetoon houden bij één van onze zeven monumenten.
In ’s-Hertogenbosch staat het Verzetsmonument in de Casinotuin, in Rosmalen vindt u het oorlogsmonument in de Schoolstraat en bij de Gedachteniskapel ‘Vennehof’, in Empel staat het oorlogsgedachtenismonument aan de Empelsedijk, in Engelen in de Achterstaat, in Kruisstraat aan de Grintweg, in Nuland op de hoek Hoogstraat / Heiweg en tenslotte in Vinkel aan de Lindenlaan. Bij alle monumenten wordt de hele dag halfstok gevlagd.

Een eerbetoon – door u of uw organisatie – kan onder meer bestaan uit een kort bezoek in stilte of het leggen van bloemen of een krans. U bepaalt zelf het tijdstip. De zeven organiserende comités leggen – mede uit naam van het gemeentebestuur – verspreid over de ochtend zelf een krans bij hun herdenkingsmonument. Ook kinderburgemeester Jop van Peufflik en burgemeester Jack Mikkers geven die ochtend bij enkele monumenten hun eerbetoon. Houdt u bij uw eerbetoon rekening met de 1,5 meter afstand en zorg dat er niet teveel mensen tegelijk bij uw eerbetoon staan. Geef elkaar de tijd en de ruimte.

Wij vragen u gedurende de dag géén (groeps)samenkomsten als eerbetoon te houden bij één van onze monumenten.

Halfstok vlaggen

Normaal vlaggen we op 4 mei halfstok vanaf 18.00 uur. Dat is nu anders. U mag dit jaar – als eerbetoon aan alle slachtoffers – de hele dag halfstok vlaggen, tot zonsondergang. Bij alle genoemde monumenten en het Stadhuis wordt ook de hele dag halfstok gevlagd. In verband met de steigers rondom de toren van onze Sint-Janskathedraal is daar halfstok vlaggen dit jaar niet mogelijk.

Televisie-uitzending Dodenherdenking gemeente ‘s-Hertogenbosch

Op 4 mei vanaf 19.00 uur zendt de lokale omroep Dtv Den Bosch een speciale herdenkingsuitzending uit. Deze uitzending van de comités, de stichting Struikelstenen ’s-Hertogenbosch en de gemeente ’s-Hertogenbosch is gerealiseerd door De Mediamannen. Naast een bijdrage van burgemeester Jack Mikkers staan de vervolgde, militaire en burgerslachtoffers in onze gemeente centraal. Stadschroniqueur Eric Alink en kinderburgemeester Jop van Peufflik leveren eveneens een bijdrage. De uitzending duurt ongeveer een half uur en wordt diezelfde avond meerdere keren herhaald.

Klokkenluiden en Nationale Herdenking

Het Bossche Klokkenluiders Gilde luidt op 4 mei van 19.45 tot 19.59 uur alle klokken in onze gemeente. Vanaf 20.00 uur kunt u zich – desgewenst – richten op de Nationale Herdenking en de kranslegging en toespraak van Z.M. de Koning. De comités in onze gemeente organiseren rond dit tijdstip géén lokale activiteiten.

47 nieuwe struikelstenen voor Joodse slachtoffers

In de week voorafgaande aan de Dodenherdenking worden op 16 locaties in het westelijk deel van de binnenstad (tussen de Markt en de Sint-Janssingel) 47 nieuwe struikelstenen gelegd. Elke steen herdenkt een joodse inwoner van onze gemeente, die tijdens de Duitse bezetting is weggevoerd en vermoord in een van de vernietigingskampen. Bijvoorbeeld het echtpaar Levie Velleman en Betsy Wertheim met hun drie kinderen Cato, Abraham Levie en Wolf. Op 21 februari 1942 werd Levie opgepakt in een café dat voor joden verboden terrein was. Voor straf werd hij naar kamp Mauthausen gebracht en daar op 9 juli 1942 vermoord. In april 1943 kreeg Betsy bericht dat zij zich met haar kinderen moest melden op het station. Na een verblijf in de kampen Vught en Westerbork werden zij allen op 16 juli 1943 in Sobibor vermoord. Ter herinnering aan het gezin Velleman-Wertheim liggen er vanaf 4 mei vijf struikelstenen in het Tweede Korenstraatje, op de plek waar vroeger hun woning stond. Ook van 42 andere slachtoffers is het adres achterhaald, en kunnen we voor hen in het stadscentrum struikelstenen leggen.

Het hierboven genoemde gezin Velleman-Wertheim. Vader Levie Velleman en moeder Betsie Velleman – Wertheim met dochter Cato.

Foto's:


0