02 juni 2021

Voorzitter veiligheidsregio’s manen tot voorzichtigheid

BRABANT – Het gaat de goede kant op, maar voozichtigheid blijft geboden. Dat is de strekking van onderstaande open brief aan alle Brabanders, die de drie voorzitters van de veiligheidsregio’s in de provincie hebben geschreven. Daaronder de Bossche burgervader Jack Mikkers

Beste Brabanders,

Stukje bij beetje gaat onze samenleving weer open. Stukje bij beetje wordt onze wereld weer wat groter. Met de nieuwste versoepelingen die vandaag in gaan, komen we weer een stap dichter bij het leven zoals dat voor corona was. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en het aantal ziekenhuisopnamen en besmettingen is dalende. Alle reden om uit te kijken naar een prachtige zomer.
Maar voorzichtigheid blijft geboden. Er worden nog steeds mensen ziek, er belanden nog steeds mensen op de IC of hebben thuis te kampen met de langdurige schade van een coronabesmetting. Helaas zien we dat de besmettingscijfersin onze provincie hoger liggen dan de landelijke. Er is zorg over het kwetsbare evenwicht op dit moment: er kunnen een heleboel dingen weer en hoe zal dat van invloed zijn op de situatie in de ziekenhuizen? Nu de samenleving langzaam maar zeker open gaat, is het des te lastiger om je aan de maatregelen te blijven houden. Om thuis te werken, terwijl je je collega’s zo mist en de muren soms op je afkomen. Om die 1,5 meter afstand te houden van vrienden en bekenden, terwijl je ze het liefst dichtbij zou hebben.
Maar we moeten ons met elkaar echt aan die maatregelen blijven houden. Om de volgende stap richting die mooie Brabantse zomer te kunnen zetten, is het van belang dat we ook in tijden van nieuwe versoepelingen niet alles laten verslappen. Ja, er komt een tijd dat we de maatregelen los zullen kunnen laten. Dat onze restaurants en cafés als vanouds vol zitten, dat we alle gemiste feestjes kunnen inhalen en we weer onbezorgd kunnen genieten van sportwedstrijden en theatervoorstellingen. Een wenkend perspectief waar we met zijn allen naar uit kijken. Maar bij deze blik vooruit past ook realiteitsbesef. Als we het virus onder controle hebben, staan we met elkaar voor een andere grote opgave. Corona heeft onze samenleving blijvend veranderd. De economische en sociale consequenties van het virus zijn enorm. Probleemloos de draad weer oppakken zal niet voor allen weggelegd zijn. Dan zetten we er samen weer de schouders onder. Handen uit de mouwen, voor elkaar, met elkaar, zoals wij Brabanders dat zo goed kunnen.

Jack Mikkers (voorzitter VRBN)
John Jorritsma (voorzitter VRBZO)
Theo Weterings (voorzitter VR MWB)

Foto's:


0