Coronacompensatie gemeenschapshuizen

SINT-MICHIELSGESTEL – Meander, Litserborg en Den Durpsherd krijgen elk 40.000 euro compensatie voor gederfde inkomsten in coronatijd. Ook enkele culturele instellingen en verenigingen krijgen steun. Dat heeft het college van Sint-Michielsgestel deze week besloten.

Vanuit het Rijk krijgen de Nederlandse gemeenten geld voor het steunen van gemeenschapshuizen en verenigingen. In Sint-Michielsgestel liep dat bedrag op naar bijna 250.000 euro. Wie voor dit geld in aanmerking wil komen, moet wel zelf actief worden en een aanvraag doen. Overigens heeft ook de gemeente zichzelf gesteund met ruim 40.000 euro. Omdat de kermissen niet doorgingen, kwam er daarvoor ook geen pachtgeld binnen.

De gemeenschapshuizen krijgen dus samen 130.000 euro. Ze hadden om bijna een ton meer gevraagd. Het museum Romeins Halder wordt met 5.000 euro gesteund, het Benelux-theater krijgt het dubbele bedrag en Heerlijkheid Herlaer 1800. Die bedragen komen dicht in de buurt van wat ze vroegen. Muziekvereniging Wilhelmina (2500 euro) en de gilden (5000 euro) moeten het doen met aanmerkelijk minder dan op hun aanvraagforumlier stond.

Culturele verenigingen en instellingen die denken in aanmerking te komen voor coronasteun, kunnen zich nog altijd bij de gemeente melden. Het potje telt nog 55.000 euro. Bovendien komt er nog een tranche uit Den Haag, die volgens wethouder Lianne van der Aa echter niet zo groot zal zijn. De wethouder verwacht dat er ook verenigingen zullen zijn die na corona merken dat ze toch schade hebben geleden. “Om maar een voorbeeld te noemen: een harmonie merkte dat er nu veel onderhoud van instrumenten nodig is. Ze zijn een tijdje niet gebruikt.”

De gemeenschapshuizen zijn lang dicht geweest

Foto's:


0