16 juli 2021

Expo Leerlingen Mytylschool Gabriël

‘s-HERTOGENBOSCH – Kunst helpt je grenzen verleggen. Dat is extra belangrijk voor kinderen met een beperking, vindt Wim Creemers. Hij is vakleerkracht cultuur op Mytylschool Gabriël, de school voor speciaal onderwijs in Den Bosch. “Via onderzoek, ontdekken, uitproberen én verwondering komt er linksom of rechtsom een resultaat.” Dit resultaat is van 8 tot en met 24 juli te zien in de zeer gevarieerde expositie ‘Je grens voorbij’ bij Huis73 aan Hinthamerstraat 74 te ’s-Hertogenbosch.

Foto’s, tekeningen, mozaïekwerk en schilderijen. Het is allemaal onderdeel van de expositie. Leidraad voor de cultuureducatie op school is het plezier om zelf of met elkaar iets te creëren. Wim: “Ik pak bijvoorbeeld een groot vel papier en zeg ‘trek je schoenen en sokken maar uit’. Met een houtskoolstaafje tussen de tenen gaan we met z’n allen tekenen, schrijven, uitvegen en gummen. Dat is fantastisch. Daarna bekijken en bespreken we samen het resultaat. Elke keer dat je het werk terugziet herinner je je weer de lol die je had bij het maken.”

De titel ‘Je grens voorbij’ past bij de slogan van de school ‘Niet voor Watjes’. “Onze leerlingen staan dagelijks voor de uitdaging hun grens te behouden, te verleggen of voorbij te gaan. Daar gaat het op school iedere dag over. We zoeken steeds naar manieren om een mooi proces te doorlopen en een culturele oriëntatie op de wereld om ons heen te waarborgen. De gesprekken tijdens zo’n proces hebben altijd raakvlakken met bijvoorbeeld taal, geschiedenis, fantasie of politiek:”, vertelt Wim.

Voor Wim markeert de expositie het einde van zijn loopbaan en een mooie start van zijn pensioen. “De groep die Mytylschool Gabriël met deze expositie bij Huis73 vertegenwoordigt, is een hele creatieve humorvolle groep. Zo heeft iedere groep iets waardoor ik gestimuleerd word om steeds weer een nieuwe uitdaging te bedenken. Ik ben heel trots op al het gave werk. gaaf werk. Het is één grote collage die de diversiteit van de leerlingen weerspiegelt.”

De expositie ‘Je grens voorbij’ wordt op 8 juli (in beperkt gezelschap) feestelijk geopend. Bezichtigen is mogelijk van 8 t/m 24 juli bij Huis73, Hinthamerstraat 74 in Den Bosch. Geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur. Op zondag gesloten. Gratis

Wim Creemers met werk van de leerlingen. Fotograaf Hetty Hairwassers

Foto's:


0