OJC Rosmalen ‘traint de trainer’

ROSMALEN – Vanaf komend seizoen zet OJC ROSMALEN in op een pilot, waarbij de trainingen voor álle breedtesportteams van de jeugd O8, O9 en O10 naar een gelijk niveau worden getild. Twee ervaren trainers, Ron Damen en Kevin de Jong, zetten elke week vóóraf de training op en begeleiden de jeugdtrainers op het veld.

Een unieke pilot, zowel door de aanpak als door de schaalgrootte. Twee keer per week staan er 16 teams van acht spelers en minimaal 16 jeugdtrainers tegelijkertijd op twee velden. Vaste tijden, uniforme trainingen en jeugdtrainers die worden begeleid en gestimuleerd. En daardoor gelijke kansen voor álle jeugdspelers. Bijkomend voordeel: er blijven meer velden vrij om trainingen van ándere teams op in te plannen.

Hoofd Jeugdopleiding Onderbouw, Freddy Jacobs: “Er zit een groot verschil in kwaliteit tussen de trainingen van de selectieteams en die van de breedtesportteams. Dat zal ook altijd wel zo blijven, want er ís nou eenmaal een verschil in voetbalcapaciteit. Maar als OJC vinden we de breedtesport net zo belangrijk als de selectieteams, en dat willen we hiermee ook in de praktijk laten zien. Door duidelijke handvaten te bieden aan – soms onervaren – trainers, krijgen we meer structuur in de trainingen, een betere begeleiding van de jeugd en trainers die zichzelf kunnen ontwikkelen.”
Bij OJC worden de selectieteams getraind door veelal gediplomeerde trainers of trainers in opleiding. Het merendeel van de jeugdleden speelt echter recreatief voetbal: de breedtesport. In de praktijk staat daar veelal een enthousiaste vader of moeder voor de groep, soms zonder enige achtergrond in voetbal of pedagogiek. Zo kan er verschil ontstaan in de kwaliteit en de doelmatigheid van trainingen van het ene team ten opzichte van het andere. Door ondersteuning van de trainers creëert OJC gelijke kansen voor alle spelers in de O8, O9 en O10 teams. Ook de leerlingen van het Koning Willem I College, die voor deze teams op woensdag de training verzorgen, gaan volgens dit systeem werken, waardoor ook déze trainingen in lijn zijn met de OJC-trainingen.

Elke maandag en woensdag (tijdens de Koning Willem 1 College-trainingen) trainen de 16 teams van de O8, O9 en O10 tegelijk, op twee velden. Op elk veld worden acht oefeningen uitgezet. Alle teams werken in het trainingsuur vier oefeningen af, als in een soort circuit, onder begeleiding van Damen en De Jong. Zij bieden de trainers vooraf de trainingsvormen aan, inclusief uitleg over hoe je een training opbouwt, uit welke onderdelen die bestaat, etc. Dit krijgen zij digitaal aangeboden, en ze kunnen zich dus thuis al voorbereiden. Mathieu van der Steen, Hoofd Jeugdopleiding Bovenbouw: “We gaan hiervoor werken met ‘Rinus’, een online tool voor jeugdtrainers, ontwikkeld door de KNVB (https://rinus.knvb.nl/). Aan het einde van elk blok van acht weken, sluiten de teams af met een leuke activiteit, zoals een toernooitje of een spelletje.”

De pilot loopt de komende drie seizoenen, tot en met 2023-2024, en is onderdeel van het Jeugdopleidingsplan van OJC. De beoogde leerlijn uit het Jeugdopleidingsplan wordt hiermee geborgd; aan het eind van elke seizoen hebben immers alle kinderen dezelfde stof aangereikt gekregen. De jeugdtrainers worden begeleid door Ron Damen en Kevin de Jong, ervaren trainers en coördinatoren bij diverse andere voetbalverenigingen. Na drie seizoenen hebben de breedtesporttrainers naarverwachting voldoende bagage om verder door te groeien met deze teams naar het 8-tegen-8 voetbal, en misschien nog wel verder. Na de pilot wordt bekeken of er behoefte is aan voortzetting.
“Bijkomend voordeel van dit systeem is dat de spelers elkáár ook eerder leren kennen; omdat je een heel seizoen al op hetzelfde veld met elkaar staat te trainen, is een eventuele doorstroom aan het eind van het seizoen naar een hoger of lager team makkelijker. Ook kunnen trainers makkelijk af en toe rouleren waardoor kinderen eens een andere persoon voor de groep hebben staan; dat is goed voor de afwisseling en de concentratie”, aldus Jacobs.

Foto's:


0