19 juli 2021

Ton Smits nieuwe koning Den Dungen

DEN DUNGEN – Ton Smits heeft zichzelf zaterdag tot koning van het gilde in Den Dungen geschoten. Hij is de opvolger van Heinz Verlande.

Het gilde Sint Catharina in Den Dungen hield op zaterdag 17 juli het koningschieten. Normaal gebeurt dit op kermiszaterdag, de eerste zaterdag van juni, maar omdat de situatie toen nog onzeker was, werd dit doorgeschoven naar half juli.

Voor de regerende koning Heinz Verlande was het doorschuiven van de datum wel prettig. Na een verhuizing naar de Pilotenstraat was er nog het een en ander te verbouwen. Het programma van koningschieten wordt gestart met het inhalen van de regerende koning door het complete gilde. Door de drie vendeliers Jelle, Gijs en Rick en tamboer Johnny werd op de Pilotenstraat de vendelgroet gebracht aan koning Heinz en echtgenote Willy. Dit jaar was het inhalen van de koning coronaproof. Het gilde vertrok meteen weer en de traktaties van de koning werden in het gildehuis gepresenteerd, waar voldoende afstand gehouden kan worden tussen de gildeleden onderling.

Er worden twee houten vogels vervaardigd. Door de regerende koning wordt een houten vogel gemaakt, welke in de wedstrijd voor de koningstitel wordt ingezet. De tweede houten vogel is voor de partners, introducés en gildeleden die geen ambities hebben voor de koningstitel. Deze vogel werd 3 jaar geleden neergeschoten door Maike Schellekens. Normaal is dit twee jaar, maar door corona zijn er in 2020 geen wedstrijden of activiteiten geweest.

De strijd om de koningsvogel verliep zeer voorspoedig, de schutters wisten de vogel fors te raken en al na het 32e schot viel deze door een voltreffer van Ton Smits. Bij de tweede vogel werd het na circa 100 schoten heel spannend, dan dacht je dat Gijs de vogel neer zou halen, of nee, misschien Rick, of waren het de goede treffers van Frans. Het 112e schot van Henk Maas liet de groen-rode vogel op de stoep belanden.

Hoofdman Jelle Geerts installeerde de nieuwe koning door het omhangen van de hes met koningszilver. De komende twee jaar is Ton Smits koning van het gilde Sint Catharina.

Foto's:


0