Dit moet je weten over harsgieten 

NEDERLAND – Harsgieten is een veelgebruikt productieproces waarbij vloeibaar materiaal in een vormholte wordt gegoten. Vaak is het materiaal dat hierbij gebruikt wordt voorverwarmd. Terwijl het vloeibare materiaal afkoelt, hardt het uit om een ​​nieuw object in de vorm van de mal te creëren. Het nieuw gecreëerde object, een gietstuk genoemd, wordt vervolgens uit de mal gehaald en gebruikt voor andere productieprocessen of verpakt en verkocht als eindproduct. Harsgieten is echter een uniek gietproces dat zich kenmerkt door het gebruik van onder meer epoxy giethars. Lees verder voor meer informatie over harsgieten en hoe het werkt.

 

Basisprincipes

Harsgieten is een gietproces waarbij kunsthars gebruikt wordt, zoals net al uitgelegd is. Hierdoor is het in principe vergelijkbaar met een gietvloer. Je moet eigenlijk eerst kijken naar de kunsthars waarvoor gekozen is voordat je kunt begrijpen hoe het werkt. Synthetische hars is elk type hars dat via uitharding wordt omgezet in sterke en stijve polymeren. Met andere woorden, het begint in vloeibare toestand, maar wordt na uitharding omgezet in een vaste toestand. Bij harsgieten wordt vloeibare synthetische hars gemengd met een verharder, wat meestal wordt gedaan bij (bijna) kamertemperatuur. Vervolgens worden de twee stoffen in een vormholte gegoten. Het verharder zet de hars vervolgens om in stijve polymeren, waardoor deze in principe verhardt. Nadat deze chemische reactie is voltooid, wordt het geharde gietstuk uitgeworpen en uit de vormholte verwijderd. Het harsgietproces is dan dus voltooid en kan opnieuw gestart worden om nog een keer hetzelfde product te creëren.

Voordelen

Harsgieten is een eenvoudig proces dat kan worden uitgevoerd met slechts een paar basisgereedschappen en materialen. In feite gebruiken veel hobbyisten harsgieten om kleine objecten te maken. Dit is natuurlijk niet het geval als je van plan bent om een gietvloer betonlook te creëren, wat een stuk lastiger is. Harsgieten is juist een eenvoudige en goedkope manier om kleine objecten te produceren, waardoor het een populaire keuze is bij particulieren en hobbyisten voor vrijetijdsdoeleinden. Harsgieten is ook in staat om objecten in complexe vormen te produceren. De vorm van het gietstuk is afhankelijk van de vorm van de vormholte. Door het juiste type vormholte te gebruiken, kan een productiebedrijf of een hobbyist een gietstuk in de gewenste vorm maken.

 

Nadelen

Net zoals alle andere productieprocessen heeft harsgieten helaas ook wat nadelen. Daarover nu meer. Aan de andere kant van de eerder genoemde voordelen van dit proces is harsgieten een slechte keuze voor productiebedrijven die een grote hoeveelheid objecten of producten in massa willen produceren. Deze ondernemingen kunnen echt beter kiezen voor een andere methode om hun producten te creëren. Om te beginnen is de kunsthars die in dit gietproces wordt gebruikt zeer agressief bij blootstelling aan een verharder. Het gevolg hiervan is dat mallen meestal maar 50 tot 100 keer meegaan, waarna de mal moet worden weggegooid en vervangen door een nieuwe mal. Dit kost flink wat geld. Daarnaast zijn er gezondheidsproblemen met betrekking tot het gebruik van kunsthars. Tijdens de uithardingsfase kunnen synthetische harsen giftige en schadelijke dampen afgeven.

 

Foto's:


f