Balkums Open’21 van Ut Rooi Duukske: Carnaval en golf, Bourgondisch en voor iedereen

 

BERLICUM – Carnaval en golf. Het is niet direct iets wat je in één adem noemt. In het geval van carnavalsvereniging Ut Rooi Duukske uit Berlicum echter wel. Het clubke houdt op zaterdag 2 oktober om 14.30 uur namelijk op Golfclub Landgoed Coudewater de tweede editie van Balkums Open ’21. Een in gezellige bourgondische sferen verpakte golfdag voor zowel ervaren golfers als ook mensen die nog nooit een ‘club’ vastgehouden hebben. De dag wordt om 17.30 uur besloten met een buffet of barbecue, een drankje én prijsuitreiking.

 

Door Wendy van Lijssel

Vanuit een plaatselijke sportvereniging werd door een stel vrienden in 2000 carnavalsvereniging Ut Rooi Duukske opgericht. Een club die plaatselijk een van de of wellicht zelfs dé grootste vereniging is in zijn soort. “Inclusief ons nageslacht hebben we circa 100 leden”, bedenkt Thijs Falkenburg hardop. Hij staat samen met Peter, Jacqueline, Christel namens de vereniging mede aan het roer van het organiseren van Balkums Open ’21. Een golfdag die ervaren golfers hartelijk ontvangt en gelijktijdig iedereen die op een laagdrempelig wijze kennis wil maken met deze sport de ruimte geeft middels een golfclinic.

Hoewel je zou denken dat carnaval en golf niet veel met elkaar gemeen hebben is dat volgens de organisatie een misplaatste gedachte. “Carnaval is een feest waar iedereen aan kan deelnemen en iedereen in betrokken wordt. Het is een bourgondisch en gezellig gebeuren. Voor Balkums Open ’21 geldt hetzelfde. Dat heeft dezelfde verpakking. Het hele gebeuren is er vooral op gericht om iedereen een gezellige activiteit te bieden. Ervaren golfers lopen een wedstrijd en voor mensen die de stap, of in deze meerdere, nog nooit maakten kunnen ervaren hoe leuk de sport is met een clinic waar we ook een wedstrijdelement in verwerkt hebben”, vertelt Thijs.

Bij golf moet een kleine, harde bal met een golfclub van de tee oftewel afslagplaats weggeslagen worden in de richting van een met een vlag gemarkeerd punt met een gaatje oftewel de hole. Uiteraard is het doel om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole te slaan. Volgens Falkenburg die in de categorie ervaren valt, behoort golf inmiddels tot een van de meest beoefende sporten van Nederland. “Golf is een ontzettend leuk en laagdrempelig spel”, stelt Thijs om resoluut toe te voegen: “Geen blabla of dikdoenerij. Dat is een misplaatst beeld. Golf is toegankelijk voor iedereen.”

Juist daarom organiseert Ut Rooi Duukske het. Thijs: “Deelname is inclusief diner, een paar drankjes en een uniek cap-embleem. Wij houden hier geen euro aan over. Er moet eerder geld bij. Mocht het zo zijn dat er na aftrek van alle kosten nog iets over is in kas, dan trakteren we op een drankje extra, want het doel is beslist niet om de clubkas te spekken. We willen echt alleen een leuke activiteit organiseren.”

Ervaren golfers nemen deel aan de wedstrijd in spelvorm Texas Scramble. Dat wil zeggen dat er in teams van 3 of vier spelers de baan wordt opgegaan. Alle spelers van het team slaan op elke hole af. Vervolgens kiest het team de beste bal om mee verder te spelen. Ook vanaf dat punt slaan alle spelers weer met hun eigen bal en wordt wederom de beste gekozen. Zodoende wordt het parcours van 9 holes doorlopen. Het verzoek is om golfschoenen te dragen en eigen materiaal mee te brengen.

Voor degene die Balkums Open ’21 aangrijpen voor een golf-ontgroening wordt gevraagd om schoeisel met vlakke zolen te dragen zoals sneakers. Voor overig materiaal wordt gezorgd. Hoewel het in deze een 2- uur durende clinic betreft is er toch een wedstrijdelement aan toegevoegd. “Na opwarming is er een longest drive finale. Dat wil zeggen dat er gekeken wordt wie de bal het verst en dichtst bij de hole kan slaan”, legt Thijs uit.

Ut Rooi Duukske organiseerde Balkums Open ’21 eerder. Dat was een succes. Uiteraard wordt ook nu weer gehoopt op een hoge opkomst. Aanmelden kan tot zaterdag 25 september via balkumsopengolf@outlook.com. Hier kun je ook meer te weten komen over de kosten.

De organisatie van Balkums Open

Foto's:


0