Inschilderen Tunnelart617 officieel van start gegaan

DEN DUNGEN/SINT MICHIELSGESTEL -Lokale kunstenaars en vrijwilligers zijn gestart met het inschilderen voor Tunnelart617. Twee jaar geledenkwamen lokale kunstenaars op het idee om de grijze en grauwe tunnels van de Gestelse Poort bij de rotonde Hoogstraat/Bosche Baan van een nieuw kleurtje te voorzien. Afgelopen donderdag was het zo ver, na een weekendlang schilderen door diverse kunstenaars en vrijwilligers is Tunnelart617 gestart.

Door Danny van Gend

Wie nu door de tunnels fietst komt in een kleurrijk geheel terecht De basislagen zitten op de muren en deze zijn geïnspireerd door de natuur, zo vertelt kunstenaar Marcel Rus: “We worden omringd door beken; de Dommel en de Aa. Dat zie je ook terug in het design. Het geel is het zand en de akkervelden zijn in het groen. Het donkerblauw zijn de Dommel en de Aa. Het lichtblauw is de lucht.”

Volgens Rus speelde de lokale gemeenschap een cruciale rol. “We hebben niet alleen kunstenaars[DvG2] hierin betrokken, maar ook de lokale gemeenschap. Mensen van Kentalis hebben flink geholpen en Hal36 bijvoorbeeld ligt hier op de hoek en zijn ook ontzettend betrokken. Het is een wijkproject[DvG3] ; community art. Hal36 heeft bijvoorbeeld meegeholpen aan de basislagen van het project en dat was een gezellig karweitje samen.”

Naast basislagen worden ook diverse kenmerkende dingen uit de buurt in het kunststuk [DvG4] verwerkt. Je kan bijvoorbeeld denken aan gebouwen, maar ook dieren als de roodbontkoe die in de omgeving veel voorkomt. Er is dus genoeg te schilderen en dat zal de komende twee weken gebeuren. Rus is echter niet bang dat de creativiteit opdroogt. “De een maakt een gezicht, de ander maakt een koe en een derde maakt een toren. Daarin zijn de mensen vrijgelaten.”
Het project is niet alleen door de gemeenschap gemaakt, maar ook de financiëring komt uit de lokale hoek, zo vertelt Rus. “De kunstcommissie van gemeente Sint-Michielsgestel is erbij betrokken, niet alleen bij het schilderen, maar ook bij de sponsoring. Verder hebben onder andere Cello Zorg[DvG6] , het Prins Bernard Cultuurfonds[DvG7] en bedrijven in de buurt hun steentje bijgedragen. Van deze financiëring maken we niet alleen de schilderingen, ook kunnen we met dit budget zorgen dat het de komende vijf jaar goed eruit ziet.”

In het midden van de vier fietstunnels was het gezellig druk tijdens het startsein. Niet alleen mensen betrokken bij het project konden hun ogen niet van de kleurrijke tunnels afhouden, ook stopten er zo nu en dan fietsers om het kleurrijke spektakel te aanschouwen. Volgens Rus zijn de eerste reacties in ieder geval positief. “Toen we het afgelopen weekend aan het schilderen waren kregen we al veel leuke reacties. Sommige mensen stapten af en vroegen zich af wat er om hen heen gebeurde.”

“Er komen heel veel mensen langs deze fietsroute die opkijken van de tunnels. Oude mensen, maar ook jongeren waarvan je misschien niet direct verwacht dat ze het interessant vinden, maar toch aangeven dat ze het een tof project vinden. Daarnaast maken de kleuren de tunnels ook duidelijker en dus veiliger. Ja je krijgt een goed gevoel als je door deze tunnels gaat.”

Een bont palet mensen werkt mee aanTunnelart617.

[

Foto's:


0