Klets van ons Eigen

De laatste weken verhardt de discussie omtrent de coronaregels zich. Daardoor laten we ons te veel afleiden van wat er echt aan de hand is: we hebben een demissionair kabinet.
Het is eigenlijk vrij simpel. Een demissionair kabinet is een kabinet dat ontslag aangevraagd heeft aan de Koning en dat alleen nog maar lopende zaken af mag handelen. Omstreden (controversiële) kwesties komen niet meer aan de orde. U ziet meteen waar de schoen wringt.

Er worden wel omstreden besluiten genomen. Het ene deel van de bevolking wordt hierdoor tegen het andere deel van de bevolking opgezet, terwijl alles niet zo zwart wit is als het lijkt. Iemand die geen vaccinatie wil, hoeft geen wappie te zijn. Denk aan mensen die herstellende zijn van chemokuren en even willen wachten. En ook gevaccineerde mensen zijn niet per se allemaal voor een coronapas.

Sowieso is het een beetje onlogisch hè. Ben je niet gevaccineerd, dan moet je je laten testen voor aanvang van een evenement, etentje, bioscoopbezoek. Ben je wel gevaccineerd, dan is een QR-code genoeg, ook al draag je wellicht het coronavirus bij je.
Maar die discussie wil ik niet eens voeren. Belangrijker is dat we een kabinet hebben dat door blijft regeren, zonder dat daar enige grond voor is. Ze zijn demissionair, hebben ontslag genomen en ze horen zich – nu er al heel lang geleden verkiezingen zijn geweest – bezig te houden met het vormen van een nieuw kabinet.

Er is geen staatrechtelijke regel dat een demissionair kabinet terughoudend dan wel voortvarend moet zijn. Het is meer een kwestie van beleefdheid en komt vaak voor omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de kamer na nieuwe verkiezingen. Dat is nu dus anders.
Toch zou ik willen zeggen: als je gaat protesteren, protesteer dan niet tegen of voor de coronaregels, maar roep om een regering. Of om nieuwe verkiezingen. Maak de politici verantwoordelijk en aansprakelijk. En voor de rest? Reik de ander de hand. Iedereen heeft zo zijn of haar redenen voor welke beslissing dan ook. Daarom hoeven we niet ineens te gaan veroordelen. Het is al moeilijk genoeg.

Groetjes Sophie Fleur Verbiesen

Foto's:


0