Super G Wandelevent op 3 oktober

ROSMALEN – Na een succesvolle proef op 4 juli dit jaar, is het nu tijd voor het echte werk: een wandeling van drie of vijf kilometer door Rosmalen voor mensen met een verstandelijke beperking. “We willen nog veel meer gaan doen.”

Door Sophie Fleur Verbiesen

Het Super G Wandelevent wordt georganiseerd door de Stichting Super G. Een stichting die na de Special Olympics in Den Bosch in 2012 het licht zag. “Die werden zo enthousiast ontvangen dat we dachten: dit moet blijven,” vertelt Roel van de Sande van de stichting.
De Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in meer dan 190 landen, die zich inzet om het leven met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Stichting Super G nam dat idee over door op lokaal niveau als overkoepelende organisatie verenigingen te stimuleren ook voor mensen met een verstandelijke beperking sport aan te bieden. Inmiddels zijn er acht verenigingen aangesloten, zoals voetbalvereniging OJC ROSMALEN, Basketball vereniging The Black Eagles, tennisvereniging De Schutskamp en Wielrenvereniging ’t Goei Smoesje. “Ook werken we samen met Cello en HUB Noord Brabant.”

Roel van de Sande is een spin in het web van maar liefst drie organisaties. Zo werkt hij bij Sportalliantie Rosmalen, Nuland, Vinkel, waar hij projecten opstart om sport bij senioren en de groep 0-4-jarigen te stimuleren, maar is hij ook werkzaam als sponsormanager bij OJC ROSMALEN. Daarnaast werkt hij als projectleider bij Stichting Super G. “Dit wandelevent wordt door de stichting opgezet, maar het is natuurlijk altijd fijn om lijntjes te hebben met andere organisaties. Zo kun je ook veel samen doen.”
Eigenlijk organiseert de stichting elk jaar een Super G Dag, maar de laatste is alweer in 2019 gehouden. “Dat was wel een enorm succes met 600 deelnemers. Allerlei verenigingen in Noord Brabant, maar zelfs ook in Groningen, hadden op die dag een G-toernooi.” Door corona was het lange tijd niet mogelijk om iets te organiseren. “En instellingen als Cello hadden hun eigen interne activiteiten. Externe mensen waren niet toegestaan.”
Op 4 juli werd een eerste wandelevent gehouden. “Er kwam ruim honderd man op af. Weer even naar buiten. Een laagdrempelig uitje, waarbij broertjes en zusjes, maar ook opa en oma ook mee konden doen.” Vanwege het succes keert het evenement nu terug. “We hebben twee routes van 3 en van 5 kilometer. We starten bij Cello, in een mooie bosrijke omgeving. Onderweg zijn er stops met water en fruit. Aan het einde krijgen de deelnemers een kleinigheidje. Bij de wandeling van 4 juli waren dat medailles. Zoiets gaan we nu ook doen.”

De doelgroep enthousiast krijgen was niet zo moeilijk. “Het doel van onze stichting is om mensen met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen. Nu willen zij meestal wel, maar zijn er andere obstakels waardoor sporten moeilijk wordt. Er moet gebracht en gehaald worden, er moet een begeleider mee. Dat soort dingen. De organisatie is wat lastiger. De G-sporters zijn al snel blij. Ook krijg je snel waardering als je iets organiseert. Er is ook niet altijd aandacht voor deze groep.”
Komende winter willen ze weer een ander evenement organiseren. “Iets met indoor sporten, zoals badminton, basketbal en zaalhockey. Er is al zo lang niks geweest en bovendien willen we gewoon meerdere evenementen in een jaar aan gaan bieden.”
De stichting is dan ook altijd op zoek naar ondersteuning in de vorm van donaties of een bijdrage in natura. “In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen koppelen labels zich soms aan activiteiten. Dat is echt heel fijn.”
Het Super G Wandelevent wordt georganiseerd op zondag 3 oktober. Meer informatie is te vinden op www.super-g.nl.

Het proefevenement in juli dit jaar was al een groot succes.

Foto's:


0