Bossche Opera zingt weer

ROSMALEN – 31 oktober a.s. kan de Vereniging Bossche Opera (VBO) na anderhalf jaar zwijgen weer een concert ten gehore brengen: Concerto Autunnale, Herfstconcert. Koornummers uit diverse bekende opera’s van Verdi, Rossini, Mozart en Wagner klinken dan in de Hervormde kerk uit de kelen van de 45 koorzangers. De professionele sopraan Veerle Sanders zingt mee en levert een bijdrage in de vorm van twee solo-aria’s. Voor de begeleiding tekent de jonge pianiste Luisa Parejo, die eveneens twee solonummer voor haar rekening neemt. Het geheel staat onder leiding van Lex Bergink.

Als het woensdagavond 8 september is, mogen de zangers na anderhalf jaar thuiszitten weer samen in S.C.C. De Biechten in Rosmalen repeteren. Met enthousiasme gaan ze dan aan de slag ter voorbereiding op het herfstconcert. De vereniging, die dit jaar informeel 60 jaar bestaat, heeft in de loop der jaren tientallen klassieke opera’s scenisch uitgevoerd in mooie theaters zoals het Theater aan de Parade in Den Bosch. Vaak met begeleiding door het professionele Brabants Orkest. Stuk voor stuk prachtige schouwspelen onder regie, met kostuums en passende decors en rekwisieten. Waar u zondag 31 oktober naar gaat luisteren is een greep uit de vele opera’s die de ‘Bossche Opera’ in de afgelopen 60 jaar heeft uitgevoerd. Vijf kwartier kunt u onafgebroken luisteren naar bekende en minder bekende melodieën.

Op het programma staan o.a. vrolijke en feestelijke nummers zoals ‘Tu sei Bella’ uit Giovanna d’Arco van Verdi en ‘Belo si cerebri’ uit Semiramide van Rossini. Het indrukwekkende ‘Gerusalem’ uit I Lombardi van Verdi ontbreekt niet. De sopranen en alten smachten achter hun spinnenwiel naar hun geliefde die op zee is in ‘Spinning Chorus’ uit Der fliegende Höllander van Wagner. En Mozart is te horen in ‘Heil sei euch geweiten’ het danklied aan de goden uit die Zauberflöte en twee nummers uit Idomeneo, waarin alles goedkomt en de goden wordt gevraagd het jonge bruidspaar te zegenen. Ook maakt het koor een uitstapje naar de musical met een potpourri van nummers uit West Side Story in ‘Bernstein on the Dommel’. De jonge pianiste Luisa Parejo Bullón begeleidt het koor en de soliste op de piano en zal ook zelf een solo spelen.

De veelzijdige musicus Lex Bergink dirigeert op zijn eigen ontspannen manier het koor sinds januari 2016. Niet alleen leidt hij op die manier koren, maar ook orkesten zoals het Filharmonisch orkest ’s-Hertogenbosch (FOH) en het Nijmeegse Noviomagum Wind Orchestra. Hij is van huis uit hoboïst (Brabants Conservatorium) en speelde en speelt als zodanig in vele nationale en internationale ensembles.
De soliste Veerle Sanders is voor VBO geen onbekende. Ze zong in 2019 de rol van Lola in de opera Cavalleria rusticana die VBO in co-productie met de Bredase Opera semi-scenisch uitvoerde in het Jheronimus Bosch Art Center. Veerle is een Nederlandse hoge mezzo-sopraan. In 2015 behaalde ze cum laude haar master ‘Muziektheater Klassiek’ aan het conservatorium van Tilburg. Sindsdien heeft ze bij bekende operahuizen gezongen zoals Opera Zuid, De Nationale Opera en De Reisopera.

Luisa Parejo is een jonge talentvolle pianiste van Spaanse afkomst. Ze behaalde in 2018 haar Bachelor-diploma klassieke piano aan Codarts in Rotterdam. Ze vervolgde haar opleiding aan de
Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, waar ze in 2020 haar Master voor koorrepetitie behaalde. Naast het begeleiden van koren is ze actief in kamermuziekprojecten en als ballet pianste
Zou u meer willen weten over de Vereniging Bossche Opera neem dan een kijkje op www.bosscheopera.nl of u stuurt een berichtje aan info@bosscheopera.nl

De Bossche Opera (Foto: Henk van Esch)

Foto's:


0