Oorlogsherinneringen Gemonde 1940-1945

GEMONDE – “Onze geschiedenis laat zich op vele manieren vertellen. Vaak doen we dat met jaartallen, aantallen of tijdvakken. Toch is er vaak geen betere manier om de geschiedenis tot leven te laten komen dan met verhalen. Verhalen uit overleveringen of van ooggetuigen die een beeld schetsen en een gevoel geven van hoe het toen was.” Zo begint Peter Raaijmakers, wethouder erfgoed van de gemeente Sint-Michielsgestel, zijn voorwoord in de vijf bundels Oorlogsherinneringen Gemonde 1940-1945 die zijn samengesteld en uitgegeven door de werkgroep Bevrijding Gemonde.

In aanloop naar het herdenkingsjaar 75 Jaar Bevrijding Sint-Michielsgestel in 2019, is de werkgroep aan de slag gegaan met de voorbereiding van de viering van 75 jaar vrijheid. Eén van de activiteiten was het verzamelen en opschrijven van oorlogsverhalen die betrekking hadden op gebeurtenissen in en om Gemonde tijdens de oorlog. Een veel gehoorde uitspraak was altijd: “In Gemonde is tijdens de oorlog niks gebeurd.” Ten delen zit daar een kern van waarheid in, want het grote oorlogsgeweld is Gemonde gelukkig bespaard gebleven. Wie echter de verhalen leest in de vijf delen Oorlogsherinneringen Gemonde 1949-1945, komt tot de ontdekking dat er zich in en rond Gemonde tijdens de oorlog ook het een ander heeft afgespeeld.

Vanaf vrijdag 15 oktober liggen de vijf delen voor een periode van drie weken ter inzage bij Uw Vakzaak Schellekens aan de Dorpstraat 39 te Gemonde. Belangstellenden kunnen daar een bestelling plaatsen. De prijs voor één deel bedraagt € 6,00. Voor twee of meerdere delen bedraagt de prijs € 5,00 per deel. Na deze periode worden de bestelde Oorlogsverhalen Gemonde 1940-1945 gedrukt en krijgt men bericht wanneer de bestelling kan worden opgehaald. Eerder verschenen van de werkgroep het Fiets-wandelboekje 75 Jaar Bevrijding Gemonde en de Dorus de Bie Bevrijdingswandelroute. Deze boekjes, met routebeschrijving en (oorlogs-) verhalen op locatie, zijn ook te koop bij Uw Vakzaak Schellekens.

Foto's:


0

Geef een reactie