Convenant met buurt waarborgt leefbaarheid Oud Herlaer en Oudwijk

SINT-MICHIELSGESTEL – Buurtbewoners in de omgeving van Oud Herlaer en Oudwijk hebben samen met de gemeente en het Brabants Landschap een convenant getekend om de leefbaarheid in het gebied te garanderen. Met de plannen voor het Buitenmuseum Oud Harlaer waren inwoners bang dat het gebied overlopen zou worden, maar met het convenant zijn die zorgen verleden tijd.

Het ambitieuze plan van ruim tachtig buurtbewoners, ondernemers en grondeigenaren om de leefbaarheid in de omgeving van Oud Herlaer en Oudwijk te garanderen is officieel getekend door de gemeente en het Brabants Landschap. Drie jaar geleden begonnen de onderhandelingen en over acht jaar, in 2029, moet het project klaar zijn.

De onderhandelingen begonnen bij het plan van Het Brabants Landschap om het Buitenmusem Oud Harlaer op te zetten, waarbij ook een parkeerplaats bij Haanwijk 1 op de planning stond. Dit plan kon op weinig steun rekenen van de lokale bewoners en was niet handig aangepakt, zo memoreert Martijn Fliervoet van het Brabants Landschap. “Het was zo’n drie jaar geleden dat wij onze plannen voor het buitenmuseum kwamen presenteren. Met het idee dat wij gedacht hadden voor jullie – in plaats van met jullie – om de parkeervoorziening te realiseren. Er werd ook tegen ons gezegd ‘Brabants Landschap denk iets verder dan de grens van je natuurgebied, denk ook aan de bewoners die hier zitten en hou daar rekening mee.’ Dat hebben we gepoogd te doen.”

Arthur van Benthem, die de ruim tachtig bewoners die het convenant steunen vertegenwoordigt, beaamde de woorden. “Wat misschien een ongemakkelijke start is geweest, een discussie over een parkeerterrein, is uitgemond op een samenwerking. Uiteindelijk ben je dan trots op de drie jaar die je dan noemt, waarin we samen hebben gewerkt. Waarin we elkaar ook hebben leren vertrouwen. Ik zeg dat heel bewust, dat was in eerste instantie helemaal anders. Inmiddels zijn we een stuk verder gekomen in het plan, maar ook in het vertrouwen met elkaar.”

“Wat ik fijn vind is dat we het voorkomen is beter dan genezen principe al vanaf aan het begin af aan genoemd hebben. Dat heeft te maken met gemotoriseerd verkeer wat hier niet thuis hoort, waarvoor het gebied niet ingericht is. We hebben daar een plan voor gevonden. Er zijn een hoop plaatsen waar ‘voorkomen is beter dan genezen’ niet is toegepast en dan is het moeilijk terugkrabbelen om het weer in gareel te krijgen. Dat zijn we nu voor. Daar ben ik ontzettend blij mee. Dit zijn verstandige afspraken met elkaar die ook vertrouwen geven voor de toekomst.”

De plek waar de originele parkeerplaats zou komen, is nu in gebruik door De Scheve Schup een plek voor onder andere dagbesteding waar bijvoorbeeld biologische groenten worden verbouwd. Er ligt nu dan ook een plan om het verkeer verder zo veel mogelijk buiten het natuurgebied te houden. Zo wordt bij de Halderse Akkers en de Essche Stroom het parkeergebied uitgebreid. Volgens Peter Raaijmakers, wethouder van gemeente Sint-Michielsgestel blijft het daar echter niet bij. “We zijn met de gemeente Vught in gesprek voor de aanleg van een parkeerplaats bij de Halderse Baan en de Dommel in een later stadium.” Naast de maatregelen rondom parkeren zijn er ook verkeersmaatregelen afgesproken die in werking zullen treden, wanneer op de smalle wegen te veel verkeer komt, wat bijvoorbeeld voor onveilige situaties met fietsende leerlingen kan zorgen.

In de toekomst wordt op het gebied het Buitenmuseum Oud Herlaer geopend, dit gebeurt op de boerderij Out Harlaer die nog gerenoveerd gaat worden. Door de afgesproken maatregelen zal het gebied niet overstroomd worden door bezoekers, wanneer het museum haar deuren opent. Voordat die deuren opengaan, moet nog het een en ander gebeuren, zo vertelt Fliervoet. “Het bestemmingsplan is nog niet helemaal rond. Daarnaast willen we een beeldentuin met beelden van gerenommeerde kunstenaars, hiervoor is een samenwerking met het Noordbrabants Museum. Tevens zijn we nog bezig met subsidies voor het project rond te krijgen.”

Vanuit de gemeente wordt in ieder geval positief gekeken naar de plannen, zo eindigde Raaijmakers zijn verhaal. “De eerste stappen zijn gezet om het buitenmuseum daadwerkelijk te verwelkomen. Het zal nog heel wat jaren duren. Er moet nog heel wat water door de Dommel en nevenstromen gevloeid hebben, maar de stap is gezet en nu is het aan jullie.”

Foto's:


0