Dichteres Jeanine Hoedemakers gunt iedereen een applaus

ROSMALEN – In juli 2020 hingen ze ineens aan het balkon van Jeanine Hoedemakers: lakens met gedichten uit haar eigen bundel om mensen in coronatijd te inspireren. Een jaar later begon ze haar poëziehuis De Rode Poort. Letterlijk een ingang naar meer poëzie. Met een nieuwe lockdown, komt er ook weer nieuwe inspiratie.

Door Sophie Fleur Verbiesen

De tuin is inmiddels dicht. Daar waar mensen vanaf 1 juli tot 1 november op donderdagmiddag de rode poort door konden gaan om onder andere te snuffelen in het poëziehuisje van Jeanine Hoedemakers en bundels te lezen in de tuin, daar is het nu te koud. Toch heeft het haar tot nu toe veel gebracht. “Er gebeurde van alles. Mensen kwamen echt speciaal voor de poëzie. Bekenden natuurlijk, maar ook mensen die ik nog nooit eerder had gezien. Dat is zo leuk! Dat zijn toch onverwachte verrassingen als er nieuwe mensen je tuin in lopen.”

Behalve lezen en snuffelen tussen de vele bundels, waren er ook activiteiten. “Er is een dichter geweest om een nieuwe bundel te presenteren en er was ook iemand die een nieuwe tekst voorlas om uit te proberen.” Nu is De Rode Poort alleen bereikbaar door van tevoren via e-mail contact op te nemen. “Ook met de nieuwe regels kan ik makkelijk één of twee personen ontvangen. Soms willen bezoekers dat ik een gedicht beoordeel, of dat ik feedback geef over de voordracht van een geschreven gedicht. Anderen willen graag dat ik voorlees uit mijn eigen gedichtenbundels. Dat was een leuke verrassing. Ik moest natuurlijk afwachten hoe het zou gaan, toen De Rode Poort openging, maar dat het zo in beweging blijft, is heel leuk. Ik ervaar mijn initiatief als een verrijking voor de buurt.”

Nu er weer strengere regels worden aangekondigd rondom het coronavirus, begint het bij de dichteres weer te kriebelen om balkongedichten te maken. “Sowieso heb ik mijn raamgedichten nog. Eerst werkte ik met lakens waarop ik korte gedichten schilderde, maar nu maak ik beeldpoëzie. Gedichten gecombineerd met de foto’s die ik maak. Ik kan er weer andere teksten voor gebruiken. En toevallig werd het me vorige week ook nog gevraagd. Mensen zitten er toch op te kijken. Voor mij is het fijn als ik anderen een plezier kan doen met iets wat voor mij relatief eenvoudig is om te doen, al is het maken van een raamgedicht wel wat moeilijker dan gedichten op lakens schilderen.” Sowieso denkt ze dat er meer leven mag zijn in de straat. “Ook al zou er geen corona zijn. Gewoon wat actie, wat verstrooiing dicht bij huis. Dat je gaat wandelen en iets te kijken hebt. Dat is gezellig.”

Een jaar geleden kwam haar twaalfde bundel met gedichten uit. “Ja, alles stond al klaar, dan kun je niet zo maar meer afspraken gaan veranderen. Dus kwam de bundel gewoon uit. Maar met een lockdown hebben mensen gewoon iets anders aan hun hoofd. Bovendien gingen de winkels dicht en kon ik ook nergens mijn bundel presenteren. Dat was wel even pech hebben.” De bundel draagt de titel Applaus. “Ik heb voor deze titel gekozen omdat er een paar haiku’s instaan waarin het woord applaus voorkomt, en ook was ik geïnspireerd door het applaus van de zorg. Maar bovenal omdat ik vind dat de eigen natuur zo mooi is. Eigenlijk is alles mooi. De herfst is toch gewoon prachtig? En ik zag een klaproos, zo mooi, dat ik het gevoel had dat de dag voor mij applaudisseerde. Het is een nare tijd geweest en we zijn er nog niet, in feite verdient iedereen een applaus. Voor het volhouden alleen al.”

Ook de komende winter blijft Jeanine activiteiten bedenken en organiseren. “Er is nog steeds van alles te doen. Mensen kunnen hun eigen gedichten insturen voor feedback of hulp vragen voor Sinterklaas- en kerstgedichten. En volgend jaar wil ik nog meer gaan doen. De plannen zijn er al.” Verder blijft ze natuurlijk gewoon schrijven. “Ik werk aan een nieuwe bundel. Geen haiku’s dit keer, maar andere gedichten. Daarnaast schrijf ik interviews voor de wijkkrant in de Molenhoek en ben ik recensent bij een digitaal poëziemagazine. Ik heb dus best veel te doen, maar dat is alleen maar fijn.”
Meer informatie? Stuur dan een e-mail naar jeaninehoedemakers@home.nl.

Jeanine Hoedemakers met haar balkongedichten.

Foto's:


0

Geef een reactie