Lezing ‘In het licht van Cuyp’

‘S-HERTOGENBOSCH – Met haar organisatie Art & Leisure wil kunsthistorica Brigitte Mommers op een ontspannen manier helpen om de kennis over kunst te vergroten en zo bezoeken aan exposities of musea extra bijzonder te maken. Brigitte Mommers heeft in de afgelopen jaren in Museum Slager verschillende lezingen verzorgd. Vanwege de coronamaatregelen lag dit een tijd stop. Maar nu kan het weer!

Haar lezing op 10 november aanstaande is meteen bijzonder, want: Aelbert Cuyp is weer thuis! De werken van de Dordtse schilder zijn vooral te vinden in Groot-Brittannië, maar dit najaar zijn bijna 30 van zijn schilderijen te bewonderen in het Dordrechts museum. Ook toont deze tentoonstelling de invloed van Cuyps werk op dat van zijn Engelse collega’s, zoals Gainsborough, Constable en Turner.

Bij leven kan Aelbert Cuyp het beste omschreven worden als een lokale kunstenaar, die vooral bekend is geworden met zijn landschappen en stadsgezichten. Inspiratie daarvoor vond hij vooral in Dordrecht en omstreken. Cuyps schilderijen werden toen vooral gekocht door vooraanstaande families uit zijn geboortestad.
Dat veranderde zo’n 50 jaar na zijn dood. Engelse verzamelaars raakten zeer gecharmeerd door zijn zonovergoten landschappen. Er ontstond een ware run op zijn schilderijen. Met als gevolg dat rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. Door hun aanwezigheid in Britse collecties konden zijn schilderijen invloed uitoefenen op de grootste Engelse landschapsschilders, onder wie Thomas Gainsborough, John Constable en William Turner. Zij zijn, samen met Cuyp, de hoofdrolspelers van deze tentoonstelling en in de lezing.

In de lezing maakt u kennis met Aelbert Cuyp en volgt u zijn ontwikkeling als schilder. Geheel in lijn met de tentoonstelling ziet u bovendien hoe zijn werk van invloed was op de verschillende Britse schilders. Geniet van het verhaal van Cuyp en zijn Britse navolgers aan de hand van de mooiste werken van de tentoonstelling.

Brigitte Mommers, “In het licht van Cuyp”: 10 november 2021 9.30 – 11.30 uur. Bijwonen van de lezing kan ad €10, -. Vrienden van Museum Slager kunnen gratis aan deze lezing deelnemen. Vanwege corona is het maximaal aantal deelnemers 25 personen. Vooraf reserveren is daarom verplicht en dat kan op de website museumslager.com

Foto's:


0