Lin van Hout 25 dagen kinderburgemeester Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL – De gemeente Sint-Michielsgestel bestaat in 2021 25 jaar. Weekblad de Brug maakt in samenwerking met de gemeente Sint-Michielsgestel daarom een serie van 25 portretten van gewone inwoners, die een bijzondere band met het getal 25 hebben. Deze week aflevering 20: De elfjarige Lin van Hout uit Berlicum werd op 7 oktober beëdigd als nieuwe kinderburgemeester. Inmiddels is ze 25 dagen in functie. Heb jij een speciale relatie met het getal 25? Stuur een mailtje naar smg25@janenjanmedia.nl en misschien word jij in deze rubriek geportretteerd. Deelnemers krijgen een vergroting van hun door Jan Zandee gemaakte portretfoto cadeau.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Lin van Hout had niet verwacht dat ze ook echt de nieuwe kinderburgemeester zou worden, maar nu ze het is eenmaal is, neemt ze het heel serieus. Lin  zit op de Theresiaschool in groep 8. Aan het einde van vorig schooljaar kreeg ze een flyer met daarop de vraag wie zich wilde opgeven voor het kinderburgemeesterschap. “In eerste instantie leek het me vooral erg leuk. Ik was niet heel erg overtuigd dat ik het zou worden, maar ik dacht dat ik het in ieder geval kon proberen. Bovendien houd ik ervan om mensen te helpen en dat leek me wel een goede motivatie.”
De eerste ronde bestond uit het schrijven van een brief. Lin legde daar haar goede en slechte kanten in uit. “Ik vind het belangrijk dat mensen mijn talenten leren kennen en ook weten wat ik nog moet leren.” Uit de vele aanmeldingen mocht ze, samen met drie andere kinderen, door naar de tweede ronde die bestond uit een gesprek met de burgemeester. “Ik had hem nog niet eerder ontmoet. Ik hoorde later dat mijn brief er meteen uit was gesprongen.”

Pesten

Het wachten was moeilijk. Was ze door? “Dat was echt zenuwslopend. Ik was er de hele tijd mee bezig. Op school kon ik me ook niet altijd goed concentreren. Toen ik eenmaal op gesprek was geweest, wilde ik ook wel heel graag de kinderburgemeester worden.” Lin werd gebeld dat ze ook weer door was naar de derde ronde, die bestond uit een presentatie. “Ik wilde het over heel veel onderwerpen hebben, maar mijn ouders zeiden dat het ook belangrijk was om één speerpunt te hebben. Ik koos ervoor om het over pesten te hebben.” Daar weet ze namelijk alles van. “Ik ben zelf heel erg gepest in groep 6 en 7 en ik kan op dat gebied ook echt helpen. Ik weet hoe het voelt.” Sinds dit jaar is het pesten voorbij. “Ik heb een hele goede juf in groep 8, die heel veel lessen heeft besteed aan het pesten. Ook hebben we op veel scholen een toneelstuk over pesten gespeeld. Dat hielp ook.”

Schade

Tijdens haar presentatie maakte ze op een bijzondere manier duidelijk wat pesten met iemand doet. “Ik had een wit vel en ik vertelde dat dat het hart was van iemand. Als diegene gepest wordt, gebeurt er dit,” en ze frommelt het vel helemaal op, om het vervolgens weer uit te vouwen, “en ook al houdt het pesten op, helemaal glad wordt het vel nooit meer. Je blijft altijd de schade zien.”
De opluchting voor Lin was groot, toen ze uiteindelijk te horen kreeg dat ze de kinderburgemeester zou worden. “We hebben wel vijf minuten door de kamer gesprongen! Die dag hebben we er echt een feestje van gemaakt.”

Officiële eed

De installatie als kinderburgemeester – inmiddels 25 dagen geleden – was heel bijzonder. “Ik was echt één brok zenuwen. Het was namelijk tijdens een raadsvergadering en de zaal zat helemaal vol. Eerst moest ik een officiële eed afleggen dat ik de wetten na zal komen. Daarna moest ik ook zelf iets vertellen, maar ik kwam amper boven het spreekgestoelte uit.” Haar eerste taak als kinderburgemeester zit er alweer op. “Ik mocht samen met burgemeester Han Looijen een krans leggen bij de oorlogsmonumenten in Sint-Michielsgestel. En deze week ga ik in debat met zeven andere kinderburgemeesters en de burgemeesters van de vier grote steden in Nederland. Dat is niet verplicht, maar ik wilde het graag doen. Ook daar was weer een selectie voor.”

Meisjes

Als ze terugkijkt op de afgelopen 25 dagen, zijn haar vooral de zenuwen bij gebleven én nog iets anders. “Het waren eigenlijk allemaal meisjes die kinderburgemeester wilden worden. Ik denk dat meisjes daar meer voor voelen. Dat ze meer gefocust zijn op wat ze willen veranderen. Bovendien waren de twee vorige kinderburgemeesters ook meisjes.” En dat belooft wat voor de toekomst!

Foto: Lin van Hout houdt ervan mensen te helpen. (Foto: Jan Zandee)

Foto's:


K