Wethouder Peter Raaijmakers (25) over jongeren in de politiek

SINT-MICHIELSGESTEL – Landelijk gezien zijn er relatief weinig jongeren betrokken in de politiek. Dat is volgens wethouder Peter Raaijmakers jammer. Hij werd op 21-jarige leeftijd aangesteld als wethouder. Hij was toen de jongste portefeuillehouder in Nederland. Raaijmakers denkt dat het goed is voor jongeren zich in de lokale politiek te verdiepen. “Als jeugd op welke manier zich ook in zet voor een dorp of gemeente het altijd een meerwaarde kan zijn. Zowel voor de plaats waar ze vandaan komen, maar ook voor zichzelf.”

Door Danny van Gend

Met problemen in bijvoorbeeld de woningmarkt en constante discussies over duurzaamheid, lijkt het belangrijker dan ooit dat de jeugd politiek betrokken raakt. Toch is dat in de praktijk niet zo, slechts vier op de tien jongeren heeft interesse in politiek. Peter Raaijmakers (25) wethouder in Sint-Michielsgestel vind dat jammer. “Je kunt echt dingen voor elkaar krijgen.”

De interesse in politiek startte bij Raaijmakers al in zijn tienerjaren. “Ik ben altijd wel geïnteresseerd in politiek en hoe het er zo loopt. Ik volgde de verkiezingen bijvoorbeeld en probeerde het te voorspellen. Ik heb altijd wel bepaalde interesse gehad. Op gegeven moment dacht ik ook ‘waarom niet? Ik kan het altijd proberen.’ Ik kan vier jaar in de raad gaan en als ik het niets vind, dan is er nog geen man overboord. Zo geschiede en van het een kwam het ander.”

“Tuurlijk heb je met elke baan dingen die leuk zijn en dingen die minder leuk zijn. Kan nu drie en een half-jaar terugkijken. Over die periode gezien vond ik het heel leuk. Je spreekt ontzettend veel mensen, je kunt mensen vaak vooruit helpen als ze met iets zitten of een idee hebben. Mensen samenbrengen is een goede manier om dingen voor elkaar te krijgen. Als gemeente of wethouder kan je veel, maar lang niet alles. De kunst is om de verbinding te leggen met inwoners om hen ook in de kracht te zetten en samen met meer mensen van allerlei achtergronden toch het doel te bereiken.”

Toen hij in 2018 werd aangesteld als wethouder kreeg Peter Raaijmakers kritiek in de pers te verwerken. De oppositie noemde hem in gesprek met kranten te jong en zelfs een stagiair, desondanks zegt hij dat hij vooral de positieve dingen blijft herinneren. “Er was een ontzettend verschil tussen wat in de krant stond en wat ik hoorde in de gemeenschap. Ik was bijvoorbeeld een keer op de voetbalclub in Den Dungen en er kwamen veel mensen naar me toe en zeiden ‘Wat een flauwekul die kritiek, je hebt zoveel stemmen dus je hebt sowieso het vertrouwen van mensen’.”

“Daarnaast moet je nog beginnen dus als je op voorhand al zegt dat iemand iets niet kan, waar baseer je dat dan op? Ik wilde gewoon met mijn werk beginnen. Ik heb geen Facebook, maar kreeg van kennissen te zien wat mensen op social media reageerden en dat was van een hele andere aard dan in de kranten verscheen.”

De periode waarin Raaijmakers wethouder is geweest, was onder andere door corona niet de makkelijkste. Toch kijkt hij tevreden terug op de afgelopen jaren en vooral ook de gemeenschap. “Ik denk dat wij echt trots kunnen zijn op wat voor dorpen we hebben. Of je nu in Berlicum, Gestel of Gemonde bent, er is zo’n ontzettende sociale samenhang. In de coronatijd heb ik gemerkt dat er zoveel mensen in je dorpen hebt die bereid iets voor een ander te doen. Dat kan iets heel kleins zijn zoals een bakje koffie drinken of boodschappen doen, maar dat is ontzettend waardevol. Het is ook goed dat soort dingen te realiseren”

Volgend jaar vinden weer verkiezingen plaats, over zijn plannen daarvoor wil hij nog niets zeggen. “Je komt net te vroeg langs hè? Je krijgt een heel dodelijk antwoord, maar moet het toch geven. Wij bestaan dus 25 jaar als partij en we hebben onderling afgesproken dat we eerst stilstaan bij het jubileum. We willen nog wat mensen meer in het zonnetje zetten. Dat wachten we eerst af en dan komen de antwoorden op de vragen die te maken hebben met de verkiezingen.”

Wethouder Peter Raaijmakers.

Foto's:


0