Ondernemersklas Elde College verrast medewerkers

SCHIJNDEL – 24 leerlingen uit de ondernemersklas van havo 4 kregen de opdracht: bedenk een Sinterklaasattentie en zorg ervoor dat dit ook gemaakt en uitgedeeld kan worden. Binnen twee maanden lag er voor 320 medewerkers en vrijwilligers een verrassend geschenk klaar: het spel ‘Wie is het’ met versnaperingen en een gedicht.

Op 2 december was het zo ver. De leerlingen uit de ondernemersklas mochten eindelijk hun attenties uitreiken aan de medewerkers van het Elde College. Gewapend met karren, lachende gezichten en veel lawaai werden alle postvakjes in no time gevuld. In de vakjes vonden de medewerkers een originele Sinterklaasverrassing in een kleine juten zak met daarin alle benodigdheden voor het spel, met een pak pepernotenmix voorzien van een mooi gedicht.

De leerlingen werden ingedeeld in 5 werkgroepen en stelden vragen, haalden informatie op bij ‘klant’ de directie en gaven een pitch aan hen. Het groepje van David van der Linden, Pim Heijmans, Thomas Trikels en Merlijn Peters won de pitch met het spelidee ‘Wie is het?’, een afgeleide van het spel ‘Wie ben ik?’. Het doel van het spel is dat medewerkers elkaar nog beter leren kennen.
Samen met de klas werd het hele idee verder uitgewerkt. Aan de hand van teamindelingen zoals team pepernoten, wie ben ik, foto’s, financiën en logistiek gingen ze aan de slag. Foto’s werden verzameld en uitgeprint, kaarten geplastificeerd en verschillende materialen besteld.

Het budget werd goed in de gaten gehouden. Na afloop bleken ze nog iets over te hebben. Dit overblijvende deel van het budget gaat naar de kerstactie ‘ieder kind telt’.

Op de vraag ‘waar heb je nu het meeste van geleerd’ antwoordden ze: ‘Het hele proces tot en met het bedenken, uitvoeren en bestellen. Het hele ondernemen. Vanaf het begin tot en met het einde vond ik het leukste’.
We vonden het wel een uitdaging om te bedenken wat we zouden gaan doen. De tijd om het te maken was zo kort dat we veel tijdsdruk ervaarden bij het maken van de kaarten voor het spel’.

Leerlingen in havo 4 kunnen kiezen voor de Ondernemersklas. Deze klas maakt onderdeel uit van het vak bedrijfseconomie. Dit schooljaar startten we bij het Elde College in Schijndel met 24 leerlingen. De periode tot en met de kerstvakantie gebruiken we om onze leerlingen kennis te laten maken met ondernemen. Daarna gaan ze in samenwerking met externe partners een mooie onderneming opzetten en hun profielwerkstuk schrijven. We vinden het belangrijk dat de onderneming duurzaam