Christien Smulders van der Aa: ‘100 Jaar worden gaat vanzelf’

 

SINT-MICHIELSGESTEL – Precies 100 jaar geleden was het vrijdag 7 januari dat mevrouw Christien Smulders van der Aa het levenslicht zag. De geboren en getogen Dungense woont sinds een paar jaar in zorgcentrum De Beemden in Sint-Michielsgestel. Hoewel haar verjaardag vanwege de huidige tijdsgeest niet groots gevierd kon worden, ging het ook niet helemaal stilletjes voorbij, maar werd de jarige coronaproof volop in de bloemetjes gezet, ‘regende’ het kaartjes en werd ze verrast met visite van onder andere burgemeester Han Looijen, die ook niet met lege handen kwam.

 

Door Wendy van Lijssel

Christien Smulders van der Aa werd geboren op 7 januari 1922 in het mooie buitengebied van Den Dungen. “Ik kom uit een gezin met negen kinderen. Ik had vier broers en vier zussen en was precies de middelste. We hadden thuis een gemengd boerenbedrijf. Dat wil zeggen dat we kippen hadden en koeien en varkens. Van alles wat”, blikt ze monter terug.

Christien werd geboren met een heupafwijking. Daardoor liep ze moeilijker. Het zorgde er echter ook voor dat ze als eerste van het gezin een fiets kreeg en als enige na de lagere school mocht doorleren. Ze werd coupeuse, werkte bij een naaiatelier in Den Bosch en kwam, zo vertelt de kwieke oude dame, voor opdrachten ook veel bij mensen thuis. Haar werk was ook haar hobby. “Ik heb tot over mijn tachtigste achter de naaimachine gezeten. Iedereen wist me te vinden en ik vond het heel leuk om te doen”, zegt ze om trots toe te voegen: “ik maakte ook zelf patronen en heb zelfs de trouwjurk van mijn dochter gemaakt.”
Via haar werk in Den Bosch kwam ze uiteindelijk de liefde van haar leven tegen. Meubelmaker Frans Smulders uit Berlicum werkte ook in Den Bosch. Het stel liep elkaar in de stad tegen het lijf en werd verliefd. Uiteindelijk trouwden ze en maakte Christien de oversteek van Den Dungen naar Berlicum. Hun geluk werd bezegeld met de geboorte van dochter Inge.

Het leven kent hoogte- en dieptepunten. Frans stierf jong. Hij werd slechts 51 jaar oud. Ondanks hun verdriet zetten Christien en Inge er samen de schouders onder. “Ik heb op latere leeftijd nog mijn rijbewijs gehaald. Frans leefde toen nog. Daar heb ik zeker nadat hij stierf heel veel plezier van gehad. Verder zijn Inge en ik veel samen op vakantie geweest. Dat waren geen wereldreizen, maar het was wel heel leuk”, memoreert ze.
Afgezet tegen de respectabele leeftijd die ze heeft, is mevrouw opmerkelijk fit en zeer helder van geest. De 100-jarige haalt haar schouders op. “Daar moet je geluk mee hebben. 100 Jaar oud worden gaat vanzelf.” Natuurlijk loopt mevrouw de 100 meter horden niet meer. Met het ouder worden komen ook de kwaaltjes en slechts enkele maanden geleden nog brak ze haar enkel. Toen ze nog zelfstandig woonde, vond ze het leuk om te tuinieren, ze zong 25 jaar bij het kerkkoor in Berlicum en naast haar werkzaamheden als coupeuse, vond ze het leuk om te handwerken. Allemaal dingen die ze gezien haar leeftijd niet meer kan. Toch hoor je haar niet klagen. Christien geniet namelijk van alles wat ze nog wel kan. “Ik lees graag en veel. Bij voorkeur historische romans. Ik kijk televisie en dan programma’s zoals ‘de slimste mens’ en ik maak kruiswoordpuzzels. Ik hou niet van drukte. Daarom sluit ik niet zo vaak aan bij de activiteiten die bij De Beemden worden georganiseerd, behalve bij het bloemschikken, want dat vind ik heel leuk”, somt ze op.

Aan het lijstje leuke dingen mag ook de visite van dochter Inge en haar man Dolf en kleinkinderen Nikki en Kim en hun partners niet ontbreken. Christien is een rustige, tevreden vrouw en grote wensen zijn er niet.
Hoewel er vanwege haar 100-jarige verjaardag eigenlijk een groot feest in de planning stond, is dit vanwege COVID-19 om maar eens in termen te blijven, in het honderd gelopen. Ook dat deerde haar niet. Buiten en binnen haar kamer was alles versierd en getuige de vele kaarten en bossen bloemen die door de verzorging werden binnengebracht werd Christien zeker niet vergeten. Ook burgemeester Looijen van Sint-Michielsgestel kwam even op visite. Gewapend met een enorme bos bloemen en haar geboorteakte in een mooie lijst kwam hij haar feliciteren en dronk gezellig een kopje koffie mee. Ondanks beperkte visite en stevig ingeperkte feestelijkheden genoot Christien ook hiervan, van wat wél kon en werd het toch een hele fijne dag.

Christien ontvangt burgemeester Looijen

Foto's:


0