Jaarwisseling Gestel: 14.000 euro vuurwerkschade

SINT-MICHIELSGESTEL – Rond de jaarwisseling heeft het afsteken van vuurwerk in de gemeente Sint-Michielsgestel voor zo’n 14.000 euro schade aangericht. Dat is ondanks een landelijke ban op vuurwerk zelfs meer dan in voorgaande jaren zonder verbod, waarbij de schade tussen de 10- en 12.000 euro lag.

Burgemeester Han Looijen vindt het opblazen van gemeentelijke objecten schandalig. Dat jongeren vuurwerk afsteken kan de burgemeester nog wel begrijpen. “We zijn allemaal jong geweest”, stelt hij. “Maar een vernielde prullenbak kost ons 800 euro, een kombord 1800 euro. Dat is geld van ons allemaal.”
“Denk er eens bij na hoeveel moeite het je kost 800 euro binnen te krijgen”, voegt wethouder Eric van den Dungen toe. “Geld dat we besteden aan een nieuwe prullenbak, gaat het dus niet ergens anders naar toe. Terwijl je er mooie dingen van kunt doen.”
Anders dan een jaar geleden werd het vuurwerkverbod dit jaar nauwelijks nageleefd. “Ik hoor op verschillende plekken dat mensen nog nooit zoveel vuurwerk hebben gezien”, aldus Looijen. Handhaven is volgens hem lastig. “Je kunt niet achter iedereen een politieman zetten. Het is bijna dweilen met de kraan open.”
Mocht er een permanent landelijk vuurwerkverbod komen, dan hoopt Looijen dat dat landelijk goed doordacht wordt ingevoerd. Je zou volgens hem bijvoorbeeld kunnen denken aan lokale vuurwerkshows waar mensen – als normale tijden zijn teruggekeerd – in de nieuwjaarsnacht bij elkaar kunnen komen. “Zoals het dit jaar werd gedaan, werkt het niet”, concludeert hij.

Foto's:


f