Strengere eisen zelfbewoning

SINT-MICHIELSGESTEL – De gemeente Sint-Michielsgestel gaat strengere regels invoeren om speculatie met nieuwbouwwoningen te voorkomen. Huizenkopers zijn voortaan verplicht vijf in plaats van twee jaar zelf in hun nieuw aangeschafte woning te wonen. De boete gaat omhoog van maximaal 50.000 naar maximaal 100.000 euro. De nieuwe regels gaan al op 1 februari in.

In de raadsvergadering van oktober schaarde de gemeenteraad zich achter een motie van PPA en VVD die aandrong op het strenger maken van de bestaande regels. Op die manier wil de raad nog beter voorkomen dat speculanten nieuwe huizen in de gemeente opkopen en die vervolgens gaan verhuren of met winst weer doorverkopen, al dan niet aan inwoners van buiten de gemeente.
Overigens wil de gemeente ook voorkomen dat inwoners buiten hun schuld juist nadelen ondervinden van de regeling. Het kan immers zijn dat ze bijvoorbeeld wat verder weg een baan vinden, er na een overlijden of scheiding financieel plotseling heel anders voorstaan of dat het huis na gezinsuitbreiding te klein is. Gezondheid kan een andere reden zijn om te verhuizen. In dat soort bijzondere situaties wordt er geen boete geheven. De boete is in het eerste jaar 100.000 euro en wordt elk jaar 20.000 euro lager.
In geval van een directe bloedband wordt er een uitzondering gemaakt: ouders bijvoorbeeld mogen wel een woning voor hun kind kopen.

Foto's:


0