08 april 2022

40 Jaar Gimmese Kapel: ‘We hebben altijd op niveau gespeeld’

GEMONDE – Om goede ervaren muzikanten die het op enig moment op muzikaal vlak iets rustiger aan wilden doen toch binnen de geledingen te houden en de kans te geven in een gemoedelijke sfeer te blijven musiceren, zag onder de vlag van muziekvereniging Sint-Lambertus op 1 april 1982 De Gimmese Kapel het levenslicht. Met een optreden, een etentje en natuurlijk een lekker glaasje erbij wordt binnenkort het 40-jarige bestaan gevierd.

 

Door Wendy van Lijssel

Er vloeit muziek door de aders van de leden van de Gimmese Kapel. Stuk voor stuk betreft het hier oudere en zeer ervaren muzikanten die al decennialang muziek maken en er ook niet aan moeten denken om dat niet meer te kunnen. Wat is er tenslotte leuker dan samen muziek maken.

Het seniorenorkest werd 40 jaar geleden in het leven geroepen. “De belangrijkste reden was dat de fanfare destijds op hoog niveau speelde en een groep wat oudere muzikanten het tempo niet meer bij kon benen. Op initiatief van toenmalig dirigent Sef Pijpers sr. werd daarop de Gimmese Kapel opgericht. Zodoende kon er voortaan doorgestroomd worden van de muziekvereniging naar de kapel en konden mensen toch muziek blijven maken”, weet Sjaak de Punder. Hij staat te boek als dirigent en voorzitter van de Gimmese Kapel. Sjaak lacht: “In de tachtiger jaren bestond de kapel uit 20 tot 25 (blaas)muzikanten. Toen werd van Fanfare St. Lambertus doorgeschoven naar de kapel. Tegenwoordig is het nog weleens andersom en wordt leden van de kapel gevraagd om bij te springen bij een optreden van muziekvereniging Lambertus en er zijn mensen die in beide spelen. We zijn hoe dan ook één vereniging.”

Net als zijn collega-muzikanten ademt Sjaak de Punder muziek. Hij dirigeert niet alleen, maar speelt ook mee. “Ik heb me 25 jaar geleden aangesloten. Toen speelde ik flugelhoorn en trompet. Voor een goed geluid moet er balans zijn in het aantal en de diversiteit van de instrumenten. Nadat er iemand mee stopte, viel er een gat en ben ik tenorhoorn bariton gaan spelen”, vertelt Sjaak. Hij is dusdanig muzikaal dat hij ook jaren zijn kennis overdroeg aan de Gimmese jeugd en muziekles gaf in Gemonde.

De hoogtijdagen met tientallen blaasmuzikanten zijn helaas passé. De Gimmese Kapel telt nog elf muzikanten die gezellig een partijtje meeblazen op trombone, bariton, bas, trompet, flugel, saxofoon en er is een slagwerker. “We hebben er nog nét genoeg om volwaardig muziek te maken. Dan moeten ze er overigens wel allemaal zijn”, stelt Sjaak. Dan resoluut: “We hebben altijd op niveau gespeeld en dat doen we nog.”

Iets wat de genodigden bij De Schuif in Gemonde binnenkort kunnen gaan horen als de kapel er het 40-jarige jubileum viert. Door omstandigheden is de geplande datum van 1 april doorgeschoven naar 7 mei. De kapel geeft dan een kort concertje, waarna de partners aanschuiven voor een hapje eten en uiteraard wordt er dan nog enige tijd geborreld. Alles in dezelfde gemoedelijke sfeer waarin ook de wekelijkse repetitie op donderdag van 20.00 uur tot 22.00 uur plaats vindt in het Schuifke achter zaal De Schuif. “We hebben het heel gezellig onder elkaar. Er wordt nooit gemopperd. Dat is gelijk ook de kracht van de Gimmese Kapel”, meldt Sjaak.
Oudere (blaas)muzikanten die na het lezen van bovenstaande interesse hebben in aansluiting zijn van harte welkom. Sjaak hartelijk: “Kom een keer kijken en luisteren bij een repetitie.” Wie zich liever vooraf meldt mag dat doen bij bertvanhouten@kpnmail.nl.

De Gimmese Kapel

Foto's:


0