08 april 2022

Een interim CFO biedt voordelen voor je onderneming

Als organisatie ben je over het algemeen in een groot en gepassioneerd team werkzaam. Soms is het echter een aanrader om een freelancer in te zetten. Zo schakel je bijvoorbeeld een interim CFO in als je de huidige CFO tijdelijk dient te vervangen, een bijzonder project wilt afronden of een versnelling wilt maken binnen je bedrijf. Wat houdt echter de functie van een interim CFO in en wat zijn de voordelen van het inhuren van een interim CFO?

Wat is een interim CFO?

CFO is de afkorting voor Chief Financial Officer. Als financieel directeur van een onderneming is deze persoon verantwoordelijk voor de financiële organisatie binnen het bedrijf. Als hoofd van de financiële afdeling zorgt de CFO ervoor dat het financiële beleid op rolletjes loopt. Het is een belangrijke functie waarbij de CFO nauw samenwerkt met de CEO. De interim CFO kan voor een bepaald project of een bepaalde tijdsduur worden aangenomen.

Voordelen van een interim CFO binnen je organisatie

Het in dienst nemen van een interim CFO biedt een aantal interessante voordelen voor je onderneming:

  • Als extern persoon geeft een interim CFO een frisse blik op het huidige financiële beleid binnen de organisatie. Een vaste CFO zit zodanig in het bedrijf, dat je hierdoor in sommige gevallen de fouten niet opmerkt. Een externe deskundige kan je bepaalde aspecten laten zien die je wellicht over het hoofd zag.
  • Een interim CFO beschikt over een ruime ervaring door de tijdelijke dienstverbanden bij verschillende multinationals, ondernemingen en organisaties. Hierdoor brengt een interim CFO een uitgebreide expertise met zich mee. Deze kennis dragen zij over aan de overige medewerkers. Een interne CFO is veelal beperkter qua vaardigheden.

Taken van een interim CFO

De interim CFO neemt een aantal belangrijke taken op zich binnen het bedrijf. De verantwoordelijkheden kunnen per organisatie variëren. Zo kan een CFO zich naast het financiële beleid ook bezighouden met management-, bestuurs- en vertrouwenszaken. Deze taken behoren in het algemeen tot de interim CFO:

  • Het uitvoeren van onderhandelingen
  • Het vaststellen van financiële (beleids)plannen
  • Het onderzoeken en registreren van de financiële cijfers en data
  • Het controleren van de financiële doelstellingen binnen de onderneming
  • Het adviseren van de CEO
  • Het aansturen van het personeel op de financiële afdeling
  • Het maken van beslissingen op financieel gebied

Vind de juiste interim CFO voor je bedrijf

Met het inschakelen van een interim CFO haal je niet alleen een frisse blik en kennis in huis. Ook geniet je van specialistische expertise, contacten en ervaringen die de interim CFO bij andere ondernemingen heeft opgedaan. Bij diverse management bureaus vind je gespecialiseerde interim CFOs, zoals bij boer&croon.nl. Met het juiste management bureau haal je de beste expertise in huis voor je bedrijf.

Foto's:


c