05 april 2022

Heemkunde Gemonde brengt Jaarboek 2021 uit

GEMONDE – De Gemondse Heemkundevereniging Den Hogert presenteerde tijdens de Algemene Ledenvergadering op vrijdag 1 april jl. het 36e jaarboek. Het eerste exemplaar werd officieel overhandigd aan Thea Tilburgs die met maar liefst vijf artikelen een grote bijdrage heeft geleverd.

Tevens werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om Willemien Nijenhuis te bedanken voor haar werkzaamheden als secretaris van de vereniging. Deze functie heeft ze in coronatijd neergelegd. Vanwege de beperkende maatregelen heeft het bestuur toen hun erkentelijkheid voor haar inzet niet publiek kunnen tonen.

Ondanks het ontbreken van activiteiten vanwege corona is het nieuwe jaarboek zelfs nog dikker dan het vorige.
Er is een artikel gewijd aan de “verbetering van de veestapel” en aan de Joodse onderduiker op de Langenberg in 1942. Het onderzoek naar de zusters van JMJ in Gemonde komt aan bod en er is een vervolg op het artikel over de Kaatse Hoeve uit het vorige jaarboek.

Verder vindt u een tweetal artikelen “uit de oude doos” en een verhandeling over de Beeksche Waterloop.
De geschiedenis van de politiehondenvereniging wordt beschreven en ook het ontstaan van “De Stek”. Ook zijn er artikelen over ‘Drama’s op d’n Langenberg’ en ‘Ondergronds in Sint-Michielsgestel’. En natuurlijk Gemonde in de kranten van het vorige jaar, maar ook in die van een eeuw geleden. Kortom een boek dat de moeite van het lezen waard is.

Het boek is vanaf 2 april 2022 beschikbaar in zwart-wit en in een kleurenuitgave. De boeken zijn te koop in Gemonde bij Vakzaak Willy Schellekens, Geerts Adviesgroep en Tankstation Bart Schellekens. U kunt ze ook bestellen via de website van Heemkundevereniging Den Hogert: www.heemkundegemonde.nl.

Overhandiging van het 1e exemplaar aan Thea Tilburgs.

Foto's:


0