15 april 2016

‘Als motorrijder ben je je eigen kreukelzone’

Hij heeft nog maar een half jaar zijn rijbewijs, maar toch doet hij al mee aan een opfriscursus voor motorrijders. “Ik heb een nieuwe motor gekocht. Die rijdt toch anders dan die waarop ik leste”, legt Schijndelaar Dim Broeksteeg uit. De cursus kan hem helpen zelfverzekerder op zijn nieuwe machine te rijden.

Zo’n twintig motorrijders deden zondag mee aan de opfriscursus. Op het grote parkeerterrein aan de Steeg leerden ze opnieuw verantwoord remmen, kort sturen, een noodstop maken, obstakels ontwijken en andere zaken die de veiligheid verhogen. De bijeenkomst werd voor de derde achtereenvolgende keer in het voorjaar gehouden op initiatief van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Schijndel, de gemeente en rijschoolhouder Ben van de Rijdt. Schijndel is daarmee de enige afdeling van VVN in de regio die een dergelijke activiteit op touw zet.

“De gemiddelde motorrijder heeft een half jaar niet gereden. In het najaar ging de machine de schuur in, om er nu pas weer uit te komen”, vertelt Court Smulders, beleidsmedewerker verkeer bij de gemeente en voorzitter van de VVN-afdeling. “Motorrijden is iets dat je bij moet houden, anders verleer je dingen. Bovendien zijn automobilisten na de winter niet meer gewend aan motoren op de weg. De rijders kunnen hier gratis oefenen.” Al is het lastig om het hard te maken, Smulders heeft de stellige overtuiging dat de cursus in combinatie met andere maatregelen van de gemeente het verkeer voor motorrijders in Schijndel veiliger maakt.

Op de parkeerplaats wordt ondertussen een nieuwe oefening uitgelegd. Er is een parcourtje met pylonen uitgezet. De twintig rijders moeten door een poortje rijden en vervolgens een platliggende pyloon ontwijken. “Zonder te remmen”, benadrukt de instructeur. Hij wijst de rijders ook op een ander belangrijke handigheid: blik vooruit. “We zijn allemaal geneigd naar het obstakel te kijken. Maar we moeten onze blik richten op de plek waar we naar toe moeten”, houdt hij zijn leerlingen voor.

De oefening gaat goed. Bij de eerste beurt rijden sommige motorrijders nog wat voorzichtig, maar geleidelijk zie je dat ze meer snelheid durven te maken.

“We doen mee voor de gezelligheid. Elke smoes om op de motor te stappen en te gaan rijden is een goede”, klinkt het in eerste instantie nog stoer onder de voornamelijk Schijndelse deelnemers.
Toch zit er meer achter. “Als je hoort dat er in het eerste mooie weekeinde waarin de motorrijders de deur uitgingen weer de nodige ongelukken zijn gebeurd, word je toch voorzichtig”, meent Oscar Dusschooten. “In een auto zit je redelijk veilig, maar als motorrijder ben je je eigen kreukelzone.” Hij komt uit Tilburg om zijn rijstijl op te frissen. In zijn eigen gemeente kennen ze dat fenomeen niet.
“Ik heb al 25 jaar mijn motorrijbewijs. Maar het is een groot misverstand om te denken dat je het dan wel weet”, vervolgt hij. Dan gaat het er niet alleen om dat de wegen nu eenmaal veranderd zijn en dat de turborotonde bijvoorbeeld in de tijd dat hij les kreeg nog niet eens bestond. “Ook je rijstijl heeft er baat bij. De instructeurs zien meteen hoe je op je motor zit en wat er beter kan. Ik merk dat ik het afgelopen uur losser ben gaan rijden.”
Dusschooten is ver in de vijftig, Broeksteeg was ook al in de dertig toen hij een half jaar geleden zijn motorrijbewijs haalde. Beiden zijn blij dat ze hun papiertje niet haalden toen ze achttien waren. “Brommertjes gooien zich overal doorheen. Sommige jonge rijders die overstappen op de motor zijn geneigd dat ook te doen. Maar er zit zoveel meer power in deze machines, je moet de ruimte van een auto voor jezelf reserveren”, leggen ze uit.
Die jongste groep motorrijders komt niet naar een opfriscursus, bevestigt ook Smulders. “Maar veel mensen die nu meedoen, rijden regelmatig in groepen. Daar kunnen ze laten zien hoe het ook kan. We hopen op die manier de andere motorrijders te bereiken.”

Het is de derde keer dat de opfriscursus wordt gehouden. Of die er ook komende jaren is, is volgens Smulders nog maar de vraag. Op dit moment betaalt de provincie tachtig procent van de kosten. Die subsidieaanvraag doet de gemeente. De gemeente Schijndel betaalt zelf de overige twintig procent, zodat de cursus voor Schijndelaren gratis is. “Het is maar de vraag hoe dat straks gaat in Meierijstad”, beseft Smulders. “Ik kan alleen maar uitleggen waarom dit goed is en hopen dat de nieuwe gemeente erin meegaat.”

Foto's:


0