Het was een instant succes. Vanaf de eerste editie zat de tent bij Skêndel Zwingt vol. Op Koningsavond, 26 april, beleeft het evenement zijn tiende editie. En in al die jaren is de formule nauwelijks aangepast. “Schijndelaren zijn altijd in voor een feestje”, denkt Eugé van Uden, één van de organisatoren van het eerste uur. Ook de rest van het Schijndelse Oranjefeest kreeg een impuls door het evenement.
Vier uur lang, ofwel 48 nummers, zal het oranje uitgedoste publiek uit volle borst meezingen met klassiekers uit verschillende genres. Klassiekers als YMCA en Satisfaction worden afgewisseld met recenter werk als Praat Nederlands met me (Parijs) en Nederlands werk als Kali (Django Wagner) en natuurlijk Brabant. Sommige nummers worden voor de tiende keer gedraaid.
In Schijndel is het al vanaf het begin een succesformule. Initiatiefnemers Ans van Nieuwburg en Els Mathijsen waren bij Tilburg zingt. Zoiets moest toch ook in hun eigen woonplaats kunnen? Ze zochten wat mensen bij elkaar die affiniteit met zingen hadden en graag dingen organiseren. Mensen zoals Eugé dus, die zelf lid is van het koor The Key en Monique Schoones, lid van het Oranjecomité. Hans Fassbender kwam erbij als man van ’t Spectrum die weet wat er technisch nodig is. Jack Donkers van de Smaakfabriek weet wel hoe je een feestje organiseert en Wim van Uden, man van Eugé, was eerst vrijwilliger maar is tegenwoordig de financieel specialist.
Anders dan in Tilburg kozen de mensen achter Skêndel Zwingt voor een evenement onder dak. Speciaal voor de gelegenheid werd er een tent opgezet op het parkeerterrein aan de Steeg. “Natuurlijk kost dat geld. Maar je weet dat je droog zit, dat er altijd mensen zullen komen”, legt Wim van Uden uit. “In Tilburg is het wel eens wegens slecht weer afgelast.”
Het werd meteen een succes. “Voor de eerste editie, in 2007, hoopten we op 500, 600 mensen. Er stond iemand met een tellertje bij de entree. Bij 1800 is die maar opgehouden”, lacht Eugé nu. Sindsdien zit de tent elk jaar vol, met zo’n 2000 deelnemers.
Waar het succes in zit? “Schijndelaren zijn altijd wel in voor een feestje, er is veel te doen”, weet Eugé. “Zolang er maar geen entree geheven wordt”, voegt Wim toe. “Ze geven het geld kennelijk liever uit aan de drank.”
En ook het samenzijn speelt een rol. Wim: “Je ziet dat er heel veel groepen komen. Sportteams, bewoners van dezelfde straat, er zijn zelfs bedrijven die er een personeelsuitje van maken”, weet hij. Opvallend is dat het publiek zich verjongt. Waren er in de beginjaren vooral vijftigers, tegenwoordig staan twintigers gerust met de nummers mee te blèren.
En dat alles voor iets wat in wezen heel eenvoudig is. Dj Richard Schoenmaker draait de plaatjes, waarbij er ook beeld getoond wordt. Daarop is in ieder geval de tekst van het liedje te lezen. Maar de nummers worden gesponsord door bedrijven, dus het kan zijn dat het door Jan de Jong gemonteerde beeld over die onderneming gaat. Op het podium staat een koor. “Maar dat hoor je eigenlijk niet, want het publiek zingt veel harder”, aldus Eugé. Tegenwoordig is dat bekend, maar helemaal aan het begin was er een koor dat het niet helemaal begrepen had. “Dat had zich voorbereid op een concert en is uiteindelijk maar vertrokken.” Presentator Theo van Veghel praat het allemaal aan elkaar. En één nummer, Schijndel, zingt hij zelf.
Om de feeststemming te verhogen is de tent helemaal oranje versierd. Publiek wordt gevraagd in die kleur te komen en verreweg de meesten doen dat. “En zo niet, dan hangen wij er wel een slinger om”, aldus Eugé.
In al die jaren is er eigenlijk nauwelijks iets veranderd. Alleen de details worden verbeterd. Zo wordt dit jaar de binnenplaats overdekt en voorzien van een beeldscherm. “Wie bijvoorbeeld even wil roken, kan droog staan en toch meegenieten”, legt Wim uit.
Het grappige is dat één succesvol evenement een impuls betekent voor de hele Oranjefeesten, met name door de komst van de tent. Ga maar na. ’s Morgens vertrekt de jeugd met oranje versierde fietsen vanaf ’t Spectrum, om te eindigen in de tent. Op de middag van Koningsdag speelt er een band, de Oldtimers.
Dit jaar staat het gevaarte er al voor het weekeinde. “Want die wordt geplaatst door een bedrijf en dat werkt niet op zaterdag en zondag”, legt Eugé uit. Onder het mom ‘hij staat er toch, dan kun je hem maar beter gebruiken’, zocht Skêndel Zwingt contact met de organisatie van wat grotere Schijndelse evenementen in hele andere takken van sport. Het resultaat is dat er op vrijdag om 19.30 uur een Oranje Keezavond is. Een dag later staat de Pubquiz XXL op het programma, terwijl de zondagmiddag in het teken staat van de Oranje-editie van de Skendelse Kwis.
De organisatoren zelf hoeven op hun eigen dinsdagavond niet veel meer te doen. Ze houden de zaak in de gaten, maar kunnen gerust af en toe meezingen. En genieten van het besef dat ze het toch weer voor elkaar hebben. Eugé: “Want als we het resultaat zien, ja, dan zijn we best wel trots.”
Evenement spreekt tegenwoordig ook jonger publiek aan