03 juni 2016

Eldeleerlingen dagen raadsleden uit voor Fairtradedebat

Als het aan de leerlingen van het Elde College ligt, is Meierijstad al bij voorbaat Fairtrade. Althans als het de leerlingen betreft van Victoria Awad. Zij staat dit jaar voor de klas als stagiaire maatschappijleer. Zij bereidt de leerlingen voor op een ontmoeting op het 1Ander Festival met politici uit Schijndel, Sint Oedenrode en Veghel, straks Meierijstad. Alle raadsleden en de colleges van B en W hebben inmiddels een uitnodiging gehad. De leerlingen hopen dat de raadsleden de uitdaging aangaan. Ze willen het vooral met hen hebben over de kledingindustrie. En over wat daarin allemaal mis is.

The True Cost

Victoria Awad is met de leerlingen aan de slag gegaan aan de hand van de film The True Cost. De film laat zien wat kleding werkelijk kost. Dat wil zeggen niet in geld uitgedrukt, maar in leed. Omdat de makers slecht of niet betaald worden, omdat er kinderen aan werken die eigenlijk op school moeten zitten, omdat de katoenplantages ontzettend vervuilend zijn met veel doden als gevolg. Ze heeft de film in fragmenten aan de leerlingen laten zien. “Als je de film in één keer uitzit, ben je helemaal van de kook. Het blijkt nog veel erger gesteld te zijn met die hele kledingbusiness dan we allemaal al dachten,” aldus Victoria. “Maar als je de film gezien hebt, weet je het wel. Dan weet dat er iets niet in de haak is als een spijkerbroek maar een tientje kost. Of een T-shirt 2 euro. De True Cost, ofwel de echte prijs is door iemand anders betaald. In leed. Dat is een confronterend idee voor de leerlingen.”

Fast Fashion

Door de film op deze manier op te delen, krijgen de leerlingen er beter vat op.” Dat blijkt. Victoria heeft per onderdeel dat ze laat zien een werkschema gemaakt met vragen: wat is hier precies aan de hand? Wie is hier de dupe? En de hamvraag: wat kun jij er als individu aan doen? In de discussie die volgt, ontdekken de leerlingen dat hun eigen doen en laten wel degelijk van belang is. Als consument heb je macht en daar kun je iets mee doen. “Minder kopen en vooral beter opletten”, is een van de oplossingen die de leerlingen aandragen. Victoria is het daarmee eens. “Fast Fashion is een van de oorzaken van de lage prijzen. Daarmee wordt bedoeld dat wat je vandaag koopt, morgen alweer uit is. Je zou je moeten richten op duurzame kleding, die langer meegaat. Je kunt makkelijk checken of wat je koopt deugt: kijk op de app van Talkingdress of Rankabrand. Dar vind je hoe het met jouw merken gesteld is.”

1Anderfestival

De actie van de Elde-leerlingen vloeit voort uit de politieke jongerendag eerder dit schooljaar. Leerlingen kregen daarin de kans ideeën te ontwikkelen en die vervolgens voor te leggen aan een voor dat doel ingestelde jeugdgemeenteraad. Het winnende idee wordt dan uitgevoerd. In dit geval was het winnende idee een plan om de drie fusiegemeenten nog voor de fusie Fairtrade te maken, zodat Meierijstad als Fairtrade gemeente kan beginnen.
De genodigde raadsleden worden ontvangen door de leerlingen. Die zorgen voor Fairtrade hapjes en drankjes. Er zijn enkele korte toespraken en daarna nodigen de leerlingen hun gasten uit voor een ronde over het festivalterrein. Ze hebben er alle vertrouwen in dat het een prima bijeenkomst gaat worden.

Foto's:


00