30 juni 2016

Impulsklas kan net dat steuntje in de rug geven

Als wethouder moet je overal antwoord op kunnen geven. Dat merkt Menno Roozendaal als hij op basisschool De Heijcant een kijkje komt nemen in de Impulsklas. Nadat hij de vraag van Robin wat een wethouder eigenlijk doet heeft beantwoord, luidt diens volgende vraag: “Bent u ook weleens boos op de burgemeester?” De wethouder lacht en verzekert Robin dat Schijndel een lieve burgemeester heeft op wie hij nog nooit boos is geworden.

De vraag komt niet uit de lucht vallen. De leerlingen die hier om privacyredenen niet bij hun echte naam worden genoemd, leren in de Impulsklas onder meer hoe je beter met boosheid om kunt gaan. Daartoe werken zij met trappen van boosheid, legt Mireille Louwers uit. Samen met Danielle Papavoine geeft zij de kinderen in de Impulsklas iedere donderdag les in een lokaal op basisschool De Heijcant. Het bijzondere van de Impulsklas is dat van alle vijf leerlingen ook een ouder aanwezig is. De leerlingen komen van verschillende Schijndelse basisscholen.
De dag begint met een gezamenlijke activiteit, daarna gaan de kinderen zelf aan het werk, en de lesdag wordt weer samen met moeder of vader afgesloten. De rest van de week gaan de kinderen gewoon naar hun eigen klas op hun eigen school.

Zorg en onderwijs

De Impulsklas is een project van Samenwerkingsverband de Meierij voor Primair Onderwijs. “De klas is bedoeld voor kinderen die het moeilijk hebben op school en extra ondersteuning krijgen in de vorm van passend onderwijs,” legt Toine van Heesch uit. Van Heesch is verbonden aan Stichting Skopos en tevens ondersteuningsmanager van SWV Meierij PO.
Kinderen kunnen voor de Impulsklas worden voorgedragen vanuit hun school, maar ook door de jeugdpsycholoog van het Centrum voor Jeugd en Gezin. “Het is een gezamenlijk product van zorg en onderwijs,” zegt Van Heesch. “Kinderen met en zonder diagnose zijn welkom. De enige voorwaarde is dat ouders ook aanwezig zijn. Daar is een goede redden voor. De ervaring leert dat je gedrag op school en thuis niet los van elkaar kunt zien. Vandaar dat ouders intensief bij de Impulsklas worden betrokken.”

Maatwerk

De leerlingen zitten om verschillende redenen in de Impulsklas. Zo vindt Joyce het moeilijk om naar de hulptafel te gaan als zij niet weet hoe zij verder moet met haar werktaak. Pieter vindt de stap naar het voortgezet onderwijs moeilijk. Een ander kind heeft last van faalangst, bij weer een ander zit een verkeerde werkhouding in de weg.
Van Heesch: “De Impulsklas kan kinderen net dat steuntje in de rug geven dat zij nodig hebben. We bieden maatwerk. Voor ieder kind is er een eigen plan. De begeleiders zien de begeleidende ouders wekelijks in de les en bespreken vorderingen en aandachtspunten. Ook met de vaste leerkrachten van de kinderen is er regelmatig overleg.”

Pilotproject

De Impulsklas is een pilotproject dat wordt bekostigd uit middelen van Samenwerkingsverband de Meierij en uit onderwijs- en zorgbudget van de gemeente. Behalve in Schijndel draait er momenteel ook een Impulsklas in Den Bosch. Na de zomervakantie gaan er Impulsklassen van start in Boxtel, Vught en Zaltbommel. In november volgt een evaluatie.
De klas in Schijndel heeft er inmiddels zes van de twaalf lesdagen op zitten. De ervaringen van alle betrokkenen zijn tot dusver positief. Joyce zegt dat zij nu makkelijker naar de hulptafel durft te gaan, als zij vastloopt met haar taak. Ook ouders zeggen veel op te steken in de Impulsklas. “Je bent heel positief bezig met je kind,” zegt een moeder. “Je leert van elkaar. Dat werkt thuis ook door. Maar we leren ook als ouders van elkaar.” Projectleider Beppy de Groot vult aan: “Je kunt als begeleider altijd adviezen geven, maar de contacten tussen ouders zijn zeker erg belangrijk. Vanuit hun ervaringen kunnen zij elkaar vooruit helpen.”
Ook wethouder Roozendaal is te spreken over de Impulsklas. Hij complimenteert de ouders en begeleiders voor hun inspanningen in wat hij een intensief traject noemt.

Foto's:


0