22 juli 2016

 Stichting Bloemenwijk oren en ogen van de wijk

SCHIJNDEL – Een koffie-inloop, jeugdhonk, knutselclub, een eigen bibliotheek en activiteiten gerelateerd aan alle feestelijkheden door het jaar heen. Het is een greep uit wat Stichting Bloemenwijk Schijndel al bijna drie jaar doet voor alle wijkbewoners vanuit haar clubgebouw aan de Papaverstraat. Gehoopt wordt op een nieuw onderkomen op dezelfde locatie. Om te onderbouwen hoe belangrijk het is wat al bereikt is en toekomstige activiteiten in kaart te brengen wordt bewoners gevraagd om lid te worden via een recent verspreide flyer.

 

Nadat basisschool De Vossenberg in 2012 verhuisde naar, wat in de volksmond de andere kant van de Boschweg, genoemd wordt, stond de school leeg. Door de gemeente werd aansluitend een ‘ideeënfabriek’ georganiseerd waarmee de wijk betrokken werd bij de vraag wat ermee zou kunnen gebeuren. Het resulteerde in een groepje mensen die als Stichting Bloemenwijk Schijndel vanaf september 2013 doende zijn om, met hulp van een aantal vrijwilligers, wijkactiviteiten te organiseren. De voormalige kleuterschool fungeert daarbij als residentie. Een groot woord voor een gebouw met veel achterstallig onderhoud waar het woord ‘sloop’ figuurlijk al in hoofdletters op geschreven staat. Iets wat overigens bekend is bij iedereen en ook niet leidt of gaat leiden tot verzet. “Dit gebouw is dusdanig oud en heeft zoveel gebreken, dat er echt geen jaren gebruik meer van gemaakt kan worden”, weet Lisette Schuurmans. Zij vormt als secretaris, samen met voorzitter John Heesakkers en penningmeester Karina Zegers, het bestuur.

Activiteiten

Dat bestuur is van meet af aan, met hulp van vrijwilligers allerlei activiteiten gaan organiseren voor jong en oud vanuit hun ‘nieuwe’ domein en verhuurt de lokalen voor een geringe vergoeding aan anderen die er willen repeteren of zelfs een klein feestje willen houden. Winstbejag is daarbij het laatste waaraan gedacht wordt. “De toegang is bij onze activiteiten altijd gratis als ook het kopje koffie bij de inloop die er is op woensdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur en het bekertje ranja in het jeugdhonk Dreamlife op woensdagmiddag en de knutselclub op woensdagavond”, vertelt Lisette.
Ze vervolgt: “We willen toegankelijk zijn voor iedereen. Het is bekend dat er in de wijk gezinnen wonen die het financieel moeilijk hebben. Voor hen is zelfs € 1, – of € 0,50 te veel. We zijn er echter voor iedereen. Ook voor hen en eventuele kinderen. Daarom voeren we een open deuren beleid en kan de portemonnee thuis blijven.”

Oren en ogen

Een ‘hit’ is zeker het jeugdhonk dat elke woensdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur voor basisschoolkinderen geopend is. “We hebben wel een programma met bijvoorbeeld een bingo of een speurtocht, maar we overleggen met de jeugd of zij wel of niet mee wil doen. Als er aangegeven wordt dat ze liever voetballen of knutselen, dan doen we dat”, legt Lisette uit
“Kinderen lopen in en uit wanneer ze willen. We zijn géén buitenschoolse opvang waar ze op vaste tijden verplicht moeten zijn.” De koffie-inloop op woensdagochtend wordt zoetjes aan ook steeds drukker. “Die is er voor de gezelligheid, maar ook als er iets speelt in de wijk of privésfeer is dat een goed moment om binnen te lopen. Onze gastvrouw Annie Jansen heeft niet alleen een luisterend oor, maar weet mensen ook op het juiste spoor te zetten om eventuele problemen op te lossen. Vaak weten mensen niet waar ze terecht kunnen en verder praat het soms gemakkelijker ‘onder ons’. Wij horen het vaak als eerste als er ergens iets speelt. Wat dat aangaat zijn wij de oren en ogen van de wijk”, vertelt Lisette. Ze benadrukt overigens dat de inloop er niet alleen is voor problemen, maar ook om kennis te maken met andere wijkbewoners en het onderling gezellig te hebben.

Lid worden

Met de gedachte aan de sloophamer wordt er volop nagedacht over de toekomst en hoe verder als het gebouw er niet meer is. “We zouden graag een nieuw wijkgebouw hebben op deze plek om onze huidige activiteiten voort te zetten en als het even kan ook uit te breiden. Ideeën hebben we genoeg. We zouden echter ook graag wat meer vrijwilligers aantrekken. Mensen die aan de hand van de tijd die ze er zelf in willen steken, helpen bij huidige of toekomstige activiteiten. Alle hulp is welkom”, aldus Lisette. Volgens haar heeft Stichting Bloemenwijk Schijndel al bewezen een belangrijke functie te vervullen. “Steeds meer mensen leren elkaar kennen. Er ontstaan vriendschappen. De sociale controle is al een stuk gegroeid. De wijk is samengevat leefbaarder”, vat ze het samen.
Om te peilen wat er leeft en ook daadwerkelijk aan te kunnen tonen dat al het gezegde geen verzinsels zijn is wijkbewoners via een flyer gevraagd om hun mening te geven en lid te worden van Stichting Bloemenwijk Schijndel. Alles met als doel het verwezenlijken van een nieuw wijkgebouw op de huidige locatie. Lisette: “We willen graag de krachten bundelen met iedereen en hopen dat mensen de moeite doen om de flyer of bij ons binnen te gooien of via internet in te leveren.” Tevreden: “Tot op heden horen we heel veel positieve geluiden en hebben zich in een hele korte periode al enkele honderden mensen aangesloten.” Inleveren of reageren, kan nog tot het einde van de zomervakantie via www.bloemenwijkschijndel.wordpress.com.

 

Foto's:


0