Hoog aan de buitenmuur bij Ben Hendriks aan de Rossinistraat hangt een kastje. “Nee”, moet hij toegeven, “een vleermuis zit er nog niet in.” Maar eigenlijk kan dat ook bijna niet, de kast hangt er nog maar een paar maanden. Vleermuizen zijn niet zo snel, het kan wel meer dan een jaar duren voor het onderkomen wordt bewoond. Hendriks heeft zijn kast verkregen via het project ‘Natuur in de wijk’, dat probeert enkele specifieke vogelsoorten terug te krijgen in Schijndel.
Het gaat om een door de provincie betaald, drie jaar durend project, dat is opgezet door de gemeente Schijndel, en uitgevoerd wordt door het Nijmeegse ecologische adviesbureau Natuurbalans Limes Divergens en Vink Tuin en Landschap.
Natuur in de Wijk ging ongeveer een jaar geleden van start. De bedoeling is om enkele soorten die het moeilijk hebben te ondersteunen: de huismus, de gierzwaluw, de huiszwaluw en de vleermuis. En dat gebeurt voornamelijk op twee manieren. Ten eerste zijn in totaal ruim 300 nestkastjes beschikbaar, waarvan inmiddels iets meer dan de helft is uitgegeven.
“Maar met alleen met die kastjes kom je er niet”, weet Geert Vink, van Vink Tuin en Landschap. “Je ziet steeds meer tuinen waarin vooral veel betegeld is. Als er niks te eten is, dan is de kans dat er een vogel in een kastje komt natuurlijk een stuk kleiner. Daarom hebben we ook authentieke besdragende struiken maar ook hagen, zoals de veldesdoorn, de meidoorn, de liguster en de beuk.”Kansrijke plekken
Natuurbalans heeft Schijndel bekeken en op de kaart enkele gebieden aangewezen waar maatregelen voor de vogels meest kansrijk zijn. Bewoners daar kunnen kosteloos een vogelkastje verkrijgen. “Het idee is dat daar weer aardige populaties ontstaan en dat ze zich van daaruit verder over Schijndel verspreiden”, legt Vink uit.
Maar het zou vervelend zijn als mensen wel een kast zouden willen, maar er niet voor in aanmerking komen omdat ze op de verkeerde plek wonen. En de vleermuis, die kan eigenlijk overal wel nestelen. Als het kastje maar op de juiste plek hangt. Hoog genoeg bijvoorbeeld en niet in direct licht. “Daarom kan iedereen in de gemeente een dergelijk kastje krijgen”, weet Vink. Instructies over het opvangen zijn op de website van het project te vinden. Bovendien wordt er regelmatig een nieuwsbrief uitgegeven, waarop tips te vinden zijn.
Verschillende buurtbewoners van Hendriks hebben een kastje besteld. Als je goed kijkt in de Rossinistraat, zie je ze op een aantal plekken hangen. “Als buurt doen we zelf het onderhoud van ons pleintje. Daar kwam op een gegeven moment dit project aan de orde”, herinnert Hendriks zich. “Zo zijn er vijf besteld en hebben we er nog twee voor de wijktuin.” Overigens zitten er volgens hem nu ook al aardig wat vleermuizen in de omgeving.Effect