SINT-MICHIELSGESTEL – Of je nu goed bent met je handjes, administratief of juridisch vaardig. Iedereen is wel ergens kundig in. Wie enige tijd over heeft en deze zinvol wil invullen mag zich melden bij Vluchtelingenwerk West- en Oost Brabant & Bommelerwaard (WOBB). Voor de gemeente Schijndel en Sint-Michielsgestel wordt gezocht naar nieuwe vrijwilligers als taal- of arbeidscoach, klassenassistent, spreekuur medewerker, juridisch medewerker en maatschappelijk begeleider/contactpersoon
Door Wendy van Lijssel
Vluchtelingenwerk West- en Oost Brabant & Bommelerwaard (WOBB), begeleidt en steunt vluchtelingen vanaf het moment dat ze Nederland binnenkomen tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving. Dat doen zij met hulp van vrijwilligers. Anita Meijer werkt als locatiecoördinator voor de gemeente Schijndel en Sint-Michielsgestel voor de WOBB vanuit een kantoor gevestigd in ’t Spectrum in Schijndel. Vanwege de verhoogde instroom van vluchtelingen in genoemde gemeentes is het op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
“Nadat vluchtelingen een tijdelijke asielvergunning is verleend, komen zij in aanmerking voor een woning ergens in Nederland. Afhankelijk van het aantal inwoners van een gemeente bepaalt het Rijk hoeveel huizen woningcoöperaties beschikbaar moeten stellen. Geteld over twee gemeentes gaat het over 152 vluchtelingen. In Sint-Michielsgestel moeten er dit jaar 80 mensen gehuisvest worden. Pas als er een huis vrijkomt binnen een gemeente, komen de mensen. Het is dan aan ons om proberen te zorgen dat er een vrijwilliger is die gekoppeld wordt aan deze vluchteling(en). Als ze aankomen hebben ze doorgaans niet meer dan een tasje kleding. Ze kennen de plaats, de mensen, de gewoontes en de taal niet. Ze zijn volledig aan de ‘Goden’ overgeleverd en moeten om te beginnen écht met alles geholpen worden”, legt Meijer uit.
Vrijwilligers
Dat laatste moet niet licht opgepakt worden. De vluchtelingen krijgen een huis toegewezen. Vervolgens moeten zij zich inschrijven bij de gemeente, aanmelden bij een energieleverancier, het huis moet ingericht worden, aanmelden bij een huisarts, ziektekostenverzekering afsluiten, aanmelden bij scholen en een inburgeringscursus volgen. Het is slechts een greep. Deze mensen beginnen bij nul. “Je kunt het zo gek niet bedenken of het moet om te beginnen begeleid worden. Afval scheiden, de kliko aan de weg zetten op de juiste dag”, probeert Meijer te verduidelijken.
Het WOBB werkt slechts met een handjevol beroepskrachten en vooral met vrijwilligers. Die zijn dan ook nodig op allerlei fronten en hebben allemaal hun eigen taak. Wat vrijwilligers willen en kunnen doen wordt in een gesprek met het WOBB met elkaar besproken. We zijn voor Schijndel en Sint-Michielsgestel op zoek naar een taal- of arbeidscoach, klassenassistent, spreekuurmedewerker, administratief medewerker inburgering en maatschappelijk begeleider/contactpersoon. Mensen die minimaal een dagdeel per week inzetbaar zijn. Meijer: “Uiteraard moeten vrijwilligers affiniteit met de doelgroep hebben en enig geduld. Het valt voor vluchtelingen niet mee om zich (direct) thuis te voelen. Alles is nieuw, anders en soms spannend.”
Begeleiding
Ben van den Boogaard uit Sint-Michielsgestel werkt al acht jaar als spreekuurmedewerker. “Ik ben dit gaan doen omdat deze mensen dorpsgenoten zijn. Ik vind het belangrijk dat ze goed begeleid worden om zo hun weg te vinden in het dorp en zich thuis te voelen”, vertelt hij.
In een kantoor bij BINT is Ben actief bij een spreekuur waarbij vluchtelingen die, ook als ze er al enige tijd wonen, tegen bepaalde problemen aanlopen, hun vragen bij hem kunnen komen voorleggen. “Dat kan van alles zijn. Een briefje op de deurmat kan al onrust geven. Ik geef uitleg en help hen vooruit. Dat geeft veel voldoening”, aldus Ben.
Inge Kools uit Schijndel is al 25 jaar actief als maatschappelijk begeleider. “Ik begeleid deze mensen vanaf het moment van aankomst met het inrichten van de woning, alle administratieve zaken, maak hen wegwijs in hun nieuwe leefomgeving, leg uit hoe alles werkt in Nederland en bied praktische ondersteuning bij vragen en problemen”, vat ze pakkend samen.
Wat Meijer benadrukt is dat alles wat ondernomen wordt erop gericht is om mensen zelfredzaam te laten zijn en dat vrijwilligers zelf bepalen of en in hoeverre hun privéleven en het goede werk dat zij doen, verstrengeld raken. “Natuurlijk raak je bevriend, maar het is wel de bedoeling dat mensen hun eigen sociale leven opzetten. Als na enige tijd alles zo’n beetje reilt en zeilt wordt de maatschappelijk begeleider weer ingezet bij nieuwe mensen”, verklaart ze.
Gesprek
Vrijwilligers van vluchtelingenwerk worden niet zomaar in het diepe gegooid. Uiteraard is er eerst een gesprek waarbij in kaart wordt gebracht wat iemand wil betekenen en doen en hoeveel tijd hij of zij er mee kwijt wil zijn. Het is soms nodig om een 2-daagse basiscursus te volgen en verder kan er bij vluchtelingenwerk doorgegroeid worden door het volgen van allerlei trainingen en cursussen. Iedereen die iets kan en wil bijdragen of meer informatie wil mag zich melden via 073-6894961 of www.vluchtelingenwerk.nl/wobb.