09 september 2016

‘Continurooster geeft rust en regelmaat’

 

“Fijn, lekker vroeg uit”, zegt Mannes van Heertum als hij maandag om 14.00 uur wegfietst bij zijn school De Regenboog. Vandaag is hij gelukkig met het nieuwe rooster dat op zijn en de meeste andere Schijndelse basisscholen is ingevoerd. Een korte middagpauze en elke dag om 14.00 uur klaar. “Alleen jammer van de woensdag”, voegt hij toe. “Dan kan ik ook pas om deze tijd gaan voetballen met vrienden.”

 

Na zes weken van thuis met vriendjes spelen, achter de computer zitten en misschien wel een verre vakantie, begon maandag het gewone leven voor de jeugd in deze regio weer. Voor de meeste Schijndelse kinderen en hun ouders was het toch anders dan gewoonlijk. Zes van de zeven scholen begonnen immers met iets nieuws: het continurooster.
Voor de kinderen op de Regenboog betekent dat om halfnegen beginnen, een korte middagpauze van een half uurtje waarin met de hele klas wordt gegeten en aansluitend even gespeeld om vervolgens tot 14.00 uur weer les te krijgen.
“De ouders hebben ons zelf benaderd”, legt adjunct-directeur Marja Schippers van De Regenboog uit waarom de school het initiatief voor dit nieuwe rooster nam. De school onderzocht in eerste instantie of het idee breed gedragen werd door andere ouders en of het nuttig zou zijn een serieus onderzoek te doen. Dat bleek het geval. De MR, partners als de kinderopvang en een extern bureau werden erbij gehaald en geleidelijk sloten ook andere scholen zicht aan. Er ging meer dan een jaar aan zorgvuldige voorbereiding vooraf.
“Een groot voordeel is dat je hierdoor een overzichtelijke structuur voor de kinderen krijgt”, legt Schippers uit. Vorig jaar is er een weekje proefgedraaid en dat bleek een succes. “Kinderen vonden het fijn. De kinderraad vroeg ons zelfs om er meteen mee door te gaan.” De schoolresultaten bleven op peil: uit niets bleek toen dat kinderen na zo’n korte pauze minder geconcentreerd zouden zijn.
Vanmiddag hebben de leerlingen gezellig samen in de klas gegeten. “Natuurlijk zijn er ook nadelen van het nieuwe rooster. Zoals ouders die het eten met hun kinderen ’s middags missen”, erkent de adjunct-directeur.
Uit het onderzoek bleek ook dat een meerderheid van het personeel voor het nieuwe rooster was. Schippers begrijpt dat wel. “Voorheen konden we pas om 16.00 uur bij elkaar gaan zitten voor een teambespreking. Daar hebben we nu veel meer tijd voor”, weet ze. Ze verwacht dat de kwaliteit van het onderwijs daardoor alleen maar beter wordt.
Tegen tweeën verzamelen ouders zich voor het schoolplein om hun kroost op te halen. “Het is nu wel even wennen. Maar over drie weken weten we niet beter”, klinkt het uit een groepje moeders.
“Als alleenstaande ouder en ZZP’er die thuis werkt ben ik niet zo blij”, zegt Roger van der Voort. Hij heeft zoon Ryan nu immers langer thuis en in die uren is het lastig om geconcentreerd aan het werk te zijn. Hij plaatst zijn zoon vanaf nu daarom twee keer per week in de buitenschoolse opvang. “Het wordt een beetje inpassen, maar het zal best wennen”, denkt hij.
Nadine den Ouden, mama van Nick en Luuk, gelooft dat het wel goed is voor de kinderen. “Het geeft rust en regelmaat”, merkte ze al in de proefweek. “Alleen jammer dat ze woensdagmiddag nu langer doorgaan. Voorheen gingen ze dan sporten. Dat hebben we nu later moeten zetten. Het is allemaal wel geregeld hoor. Maar ik had liever gezien dat ze bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje langer doorgingen en op woensdag een uur minder. Als snap ik natuurlijk ook dat de meeste stemmen gelden.” Een voordeel is dat de kinderen nu ’s middags langer elders kunnen spelen. “Voorheen bracht je ze weg en kon je ze een uur later weer ophalen. Dan blijf je rijden, dat vreet heel veel tijd. Nu zit er meer tijd tussen.”
Bij Mannes thuis zijn ze ook tevreden. Op sommige dagen werken immers zijn beide ouders. “Nu kan ik eerder voor de hond zorgen”, stelt hij grijnzend vast.

Foto's:


0