Het was feest in de Putsteeg. Op zaterdag 8 oktober werd Woonboerderij Schijndel geopend. Wethouder Menno Roozendaal, ondermeer belast met jeugdzorg, nam de taak op zich om de officiële start uit te spreken. Hij prees de initiatiefnemers Nienke Pijnenburg en Frank Claassen en hun gezin die hun huis en hart openstellen voor kinderen die voor langere of kortere tijd niet thuis kunnen wonen.
“Deze voorziening is een voorbeeld van samenwerking die dicht bij de kinderen staat”, aldus Menno Roozendaal. “Nu wonen en zorg voor deze groep kinderen lokaal georganiseerd kan worden, staan we er dichtbij. Wij kennen onze jeugd, de scholen, de sportverenigingen. We kunnen rechtstreeks afspraken maken met instellingen in de omgeving en met mensen zoals Nienke en Frank. Dat was veel moeilijker toen de zorg nog geregeld werd door de provincie en het rijk.” Woonboerderij Schijndel werkt nauw samen met De La Salle in Boxtel. “Een belangrijke partner, want de La Salle heeft alle ondersteuning en deskundigheid in huis die nodig is bij de opvoeding.” De pedagogisch medewerkers die de dagelijkse gang van zaken ondersteunen, zijn ook in dienst van de La Salle.
Lange aanloop
Het project Woonboerderij Schijndel kende een lange aanloop. Al voor Nienke en Frank in beeld waren, was de gemeente in samenwerking met de La Salle betrokken bij het welzijn van vier kinderen uit een gezin. De La Salle was op zoek naar een gezinshuis waar de zusjes bij elkaar zouden kunnen wonen en dat liefst in Schijndel. Via een omweg kwamen de zusjes in contact met Nienke en Frank, die besloten dat hier de opstap voor hun droom lag, namelijk een zorgboerderij voor kinderen. Alleen, het woongedeelte voor de kinderen moest nog van de grond af worden opgebouwd en de termijn was kort. Drie maanden, meer tijd was er niet. Frank Claassen: “Vanaf het moment dat de verbouwing begon, kwam er van alle kanten hulp. Metselaars, timmerlieden, hobbyklussers en professionals, alles liep door elkaar. Iedereen hielp en rekende daar weinig of niets voor. Leveranciers sponsorden ons, familie sprong in de bres en onze vrienden lieten zien wat echte vriendschap betekent. Na drie maanden waren we klaar. De verf was hier en daar nog nat, maar de meisjes konden hun woongedeelte in gebruik nemen.”
Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en de Woonboerderij is een succes. De eerste twee meisjes zijn uitgevlogen, op weg naar volwassenheid. Hun plaats is alweer ingenomen door andere kinderen die hier verblijven zolang het nodig is.