04 oktober 2016

Lezing over bevrijding van Schijndel

Dirk Paagman geeft op maandag 10 oktober bij Heemkundekring Schijndel een dialezing met als titel: “De Bevrijders van Schijndel”.

Het is inmiddels 72 jaar geleden dat Schijndel getroffen werd door intens oorlogsgeweld. Vanaf 17 september 1944, door operatie Market Garden en de landingen van Amerikaanse parachutisten op de Schijndelse Heide om de bruggen bij Veghel en de corridor tussen Uden en Eindhoven te beschermen, werd Schijndel frontgebied. Voor de strijdende partijen was Schijndel van groot belang. Al vanaf 18 september 1944 was de Duitse aanwezigheid van soldaten merkbaar. In de nacht van 21 op 22 september 1944 kwamen de Amerikaanse parachutisten Schijndel zelfs voor één dag bevrijden, maar door de Duitse tegenaanval op de bruggen bij Veghel moesten de Amerikaanse bevrijders Schijndel al snel verlaten. Bijna een maand lang zal Schijndel getroffen worden door tienduizenden granaten, ook wel bekend als de granaatweken. Schijndel werd niet alleen grotendeels verwoest, talloze Schijndelse burgers werden getroffen door het oorlogsgeweld. Pas op 23 oktober 1944 konden we de bevrijding verwelkomen. Tijdens operatie Colin, onderdeel van operatie Pheasant om Brabant te bevrijden, werd Schijndel door het Britse 51 Highland Division definitief bevrijdt en was de oorlog voorbij voor Schijndel.
Dirk Paagman, geboren en getogen in Schijndel, geschiedenisleraar op het Maurickcollege in Vught, zal in de lezing ingegaan op de roemruchte maanden september en oktober 1944 en de bevrijding van Schijndel. Hij gaat tijdens zijn lezing bijvoorbeeld in op vragen zoals waarom Schijndel een frontstad werd tijdens Market Garden, waardoor er Amerikaanse parachutisten in Schijndel waren, waarom Schijndel op 23 oktober 1944 werd bevrijd en wat er precies is gebeurd tijdens de bevrijding.
De lezing in ’t Spectrum begint om 20.00 uur Niet-leden zijn ook van harte welkom. Aan hen wordt een vrijwillige bijdrage van 2 euro gevraagd.

Foto's:


0