24 november 2016

‘Alleen maar fijn te weten wat je doen moet’

Dat Anton Schellekens vorige week op zijn 66ste verjaardag koninklijk werd onderscheiden, verraste hem totaal. Al ruim veertig jaar is hij een van de kartrekkers van de plaatselijke EHBO. Over een paar maanden stopt hij als voorzitter. Maar hij blijft wel actief lid van de vereniging.

Hij kwam bij de EHBO in 1975 en zit sinds 1977 in het bestuur. “Ik ben bijna dertig jaar penningmeester en vice-voorzitter geweest. In 2006 volgde hij Tini Vloet op als voorzitter. “Tini was al voorzitter toen ik erbij kwam. Hij regelde alles, en dat 43 jaar lang. Moet je nagaan. Achteraf zei hij zelf dat hij iets te lang voorzitter was gebleven. Dat zal mij niet overkomen. Ik heb vorig jaar te kennen gegeven dat ik in het voorjaar van 2017 stop. Of het bestuur al een opvolger heeft weet ik niet, daar bemoei ik me niet mee. In het algemeen is het moeilijk voor verenigingen om bestuursleden te vinden. Wij hebben gelukkig een prima bestuur. De meeste bestuursposten zijn bezet. Alleen de functie van coördinator blijkt moeilijk in te vullen. Die vraagt dan ook veel werk. Bernardine Wolven heeft het jarenlang met veel toewijding gedaan. Zij wil ermee stoppen, maar een opvolger hebben we nog niet kunnen vinden.”

Bescherming Bevolking

Anton Schellekens heeft meer dan 38 jaar voor de klas gestaan op basisschool Eerschot in Sint-Oedenrode. Toen hij op de mulo zat, wilde hij eerst de verpleging in, maar toen de kweekschool in Schijndel de opleiding ook voor jongens openstelde koos hij voor het onderwijs. Omdat al drie broers waren opgeroepen, hoefde hij niet in militaire dienst. In plaats daarvan kreeg hij een een oproep voor de Bescherming Bevolking. Bij oefeningen kwam hij in contact met de EHBO. Die floreerde in die jaren. “EHBO was verplicht op scholen en in bedrijven. De Schijndelse afdeling telde ruim driehonderd leden. Nu zijn het er nog tachtig.”
Aan berichten dat de EHBO geen mensen meer kan krijgen, stoort hij zich. Tegelijk moet hij toegeven dat het moeilijker wordt mensen aan verenigingen te binden. “Iedereen heeft het overal druk mee. Daarnaast heeft de EHBO concurrentie gekregen van bedrijfshulpverlening. Als je bij de EHBO gaat, weet je dat je gedegen kennis opdoet. Dat kost nu eenmaal tijd. Een cursus duurt 16 avonden. Daar komen vier of vijf herhalingsavonden per jaar bij.”
De korte cursus Eerste hulp aan kinderen doet het weer wel goed. “Deelnemers volgen vier bijeenkomsten, waarna zij een certificaat ontvangen. Een keer per jaar volgen zij een opfriscursus. Die cursus is in het hele land een succes.”
De EHBO verzorgt ook een AED- en reanimatiecursus. “We krijgen veel aanvragen van sportverenigingen. Vreemd genoeg merk je dat de drempel om mee te doen bij clubleden vaak hoog is. Terwijl het alleen maar fijn is om te weten wat je moet doen bij een noodgeval.”

Evenementen

Tegenover een vergrijzend ledental staat een toenemend beroep op de EHBO bij evenementen. “Aanwezigheid van de EHBO bij evenementen is verplicht. We zijn er ook voor de gemeenschap. We krijgen subsidie van de gemeente en doen daarvoor iets terug. Daarnaast ontvangen we als vereniging een kleine vergoeding per evenement.
Hoe druk je het hebt, ligt aan het soort evenement. Bij beach soccer of het NK judo voor de jeugd heb je meer te doen dan bij een wandeltocht. Eind augustus begin september is ieder jaar een piektijd met Pleinpop, Hartemert, de hardloopwedstrijd Loop naar de Pomp en paardensport. Dat krijgen we zelf niet meer rond. We hebben al een paar keer assistentie gehad van de Rooise EHBO, waarmee we goede contacten onderhouden. Zelf heb ik ook wel in Rooi als EHBO’er geholpen. Ik denk dat we straks in Meierijstad sowieso naar meer samenwerking moeten zoeken.”
Bij Winterpark, dat binnenkort weer begint, wordt de EHBO geacht een maand lang dagelijks van tien tot tien aanwezig te zijn. “Dat is heel intensief. Dit jaar zijn alle scholen uit Meierijstad uitgenodigd om te komen schaatsen op de Markt. Vooraf praten we mee over de veiligheidseisen op en rond de baan. Bijvoorbeeld dat er geen glaswerk in de buurt van de ijsbaan wordt gebruikt en dat kinderen alleen met handschoenen of wanten aan mogen schaatsen. Met goede afspraken vooraf kun je veel potentiële ongelukken voorkomen.”

Langs de lijn

Jarenlang was Schellekens ook als verzorger langs de lijn bij Avanti’31 te vinden. “Ik werd ooit door mijn broer die in het bestuur zat, gevraagd voor het tweede. Dat werd meteen kampioen en dan ben je verkocht. Ik heb de opleiding tot sportmasseur gevolgd en de A1 en het eerste elftal begeleid. Maar eigenlijk ben je je op het sportpark als EHBO’er aanspreekpunt voor iedereen.”
Vorig jaar is hij na 38 jaar gestopt bij Avanti. Meteen informeerden andere verenigingen of hij daar niet wilde komen. Nu is hij verzorger bij Erp en bij zaalvoetbalvereniging Eindhoven. De laatste komt uit in de eredivisie. “Moet je je voorstellen. Die spelen op het hoogste niveau en hadden nog geen verzorger. Voor de competitie gaan we het hele land door. Dat kost veel tijd, maar het is leuk om te doen. En ik vind het een mooie aanvulling op de EHBO.”

Foto's:


0