Afscheid van een bestuurlijk zelfstandig Schijndel, het betekent ook het afscheid van ‘onze burgemeester Jetty’. De 61-jarige Jetty Eugster is vaak tussen de mensen en wordt algemeen gewaardeerd om haar spontaniteit en openheid.
U was in beeld als waarnemend burgemeester voor Meierijstad. Vorige week is Marcel Fränzel, nu waarnemer in Veghel, in die functie benoemd. Bent u teleurgesteld?
Ik was beschikbaar. Maar ik wist ook dat ik een handicap had: in de ogen van sommigen zou ik misschien te veel de burgemeester van Schijndel blijven. Ik realiseerde me dus heel goed dat het zomaar een ander kon worden. Dat is gebeurd, en het is niet erg. Als er geen fusie was geweest, was ik graag nog een periode in Schijndel aangebleven.
Van begin af aan bent u voorstander van de fusie geweest. Kunt u nog één keer uitleggen waarom?
Ik begon op 1 april 2011 als burgemeester hier. Samenwerking was toen al een belangrijk onderwerp. We krijgen steeds meer taken en moeten die uitvoeren met minder geld. Dat is lastig en de handen ineen slaan is nodig. Schijndel had van begin af aan een duidelijke eigen mening. Aanvankelijk wilden we samen met Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel. Die laatste gemeente koos voor een ambtelijke fusie en haakte af. Veghel kwam erbij. Het is beter vrijwillig te kiezen, dan het straks van hogerhand opgelegd te krijgen. We zien wat er gebeurt met Haaren en Nuenen, gemeenten die nu min of meer gedwongen worden.
Ter illustratie: Schijndel heeft nu bijvoorbeeld één medewerker integrale veiligheid, die ook nog andere taken op zijn bordje heeft. Het kan natuurlijk niet gebeuren dat er een grote brand uitbreekt en we moeten zeggen: ‘Sorry, onze medewerker is er even niet.’ In Meierijstad is er een heel team. Samenwerking lukt beter met een fusie. Een gemeente is geen doel op zich, maar een dienstbaar vehikel.
Begrijpt u de gevoelens van mensen die twijfelen?
Bij een van mijn eerste raadsvergaderingen zei één van onze raadsleden dat ik de burgemeester zou zijn die het licht uit ging doen. Ik schrok daarvan. Het licht gaat echt niet uit. Maar ik begrijp het sentiment. De mensen zijn niet ontevreden. Al blijft het wonderlijk dat ze soms afgeven op de gemeente en er nu zo aan hechten.
Het dorp Schijndel verdwijnt met deze fusie echt niet, Schijndelaren blijven Schijndelaren. Zoals Wijbosch onder Schijndel viel en toch veel voor elkaar heeft gekregen. Blijf vooral trots op je dorp.
Bij sommige mensen bestaat het beeld: Schijndel staat er financieel zo goed voor en Veghel met zijn schulden gaat ons opvreten. Maar bedenk wel dat Veghel bijvoorbeeld veel grond gekocht heeft. Daar kunnen bedrijven terecht waar ook onze mensen werken. Schijndel kan grote ondernemingen als de Jumbo niet huisvesten.
Politiek was Schijndel in uw tijd redelijk rustig. Maar de laatste tijd veranderde dat.
Er was eerder wel wat rumoer, rondom de tunnel, de Glazen Boerderij en nu de Wmo. Maar de laatste tijd was er inderdaad wat meer onrust, met twee raadsleden die uit hun partij traden en een eigen fractie begonnen. Als burgemeester vind ik daar niks van, is iedereen voor me gelijk. Al heb je natuurlijk het liefst dat het kalm is.
Wat vond u van de opkomst en de uitslag bij de verkiezingen?
De opkomst was laag. Daar hoor je allerlei verklaringen voor. Van ‘de mensen zijn dus tevreden’ tot ‘de mensen denken dat de politiek toch doet wat ie wil’. Het echte ontevreden gevoel, het opstandige dat je tegenwoordig veel in ons land ziet, speelt in Schijndel geloof ik niet zo. Bij de discussie rond het AZC zijn er geen manifestaties geweest, al waren er wel de nodige lelijke kreten op Facebook. En het scheelt mogelijk dat het nooit zover gekomen is, al waren we, steeds ondersteund door onze gemeenteraad, wel serieus van plan een plek in te richten. Misschien zie ik de ontevredenheid niet. Ik kan alleen naar mezelf kijken en ik probeer altijd een luisterend oor te bieden. Het is wel een onderwerp waar ik me zorgen over maak: hoe houden we de boel bij elkaar?
Dat Team en CDA groot zouden worden had ik wel gedacht, maar niet dat er daarna zo’n toto-uitslag zou komen.
U zegt, blijf trots op je dorp. Wat neemt u zelf straks mee van Schijndel?
De warmte. Mensen groeten elkaar hier bijvoorbeeld vaak. En er is veel te doen. Paaspop, Hartemèrt, het Winterpark nu, Skèndel Zwingt, Schijndel aan Zee, de harmonie, sport, het gilde, de Sinterklaasfilms, we waren de eerste Brabantse Fair Tradegemeente. Schijndelaren zijn in staat samen iets voor elkaar te krijgen en houden van een feestje.
En het centrum is iets om trots op te zijn. De Hoofdstraat is opgeknapt in crisistijd, zodat we er nu goed voorstaan. De mensen achter de Glazen Boerderij hielden hun poot stijf en dat hebben ze goed gedaan. De inwoners hier hebben lef, al weet ik niet of ze dat altijd zelf beseffen. Ik ben kortom erg van Schijndel gaan houden. Ik kom uit Den Bosch en misschien dachten de mensen daar ‘Och èrm, nu zit ze in zo’n klein dorp.’ Zo is het echt niet. Ik pretendeer niet dat Schijndel het allermooiste plekje is, er is helaas veel moois verdwenen. Maar het is een heel warm dorp.
U was ook voorzitter van de Kunstcommissie. Een heet hangijzer, de Schijndelse kunst.
Onze kunst is een rijk bezit. We hebben met de commissie een mooi stuk opgesteld voor de raad van Meierijstad, waarmee we binnenkort naar buiten komen. Veel kan ik er dus nog niet over zeggen. Maar ik hoop dat Meierijstad ook een warm hart heeft voor de kunst en het werk straks in Schijndel voor het publiek te zien zal zijn.
U bent altijd open geweest over uw gezondheid. Hoe gaat het nu?
Dat was een bewuste keuze om naar buiten te brengen dat ik borstkanker had. Op dit moment is het weg, maar je moet een paar jaar schoon zijn voor je officieel bent genezen. Helaas geneest niet iedereen. Ik leef erg mee met de mensen die ziek zijn.
Wat gaat u straks doen?
Ik ben nu 61 en dus gewoon arbeidsplichtig. Ik zou best waarnemer of iets dergelijks willen worden. Ik heb toegezegd me voor de zieken- en seniorenomroep Orva in Den Bosch in te zetten. Milieucafe MiNC en de Raad van Toezicht van Hub deed ik al. Maar ik heb me voorgenomen niet meteen in allerlei besturen te gaan zitten. Plus dat ik ga verhuizen naar Empel.
Mensen zullen zeggen: Ze geeft zo hoog op over Schijndel en het eerste dat ze doet is naar Empel vertrekken.
Dat is puur omdat ik daar een koophuis heb en een huurhuis in Schijndel. Ik denk dat voor iedereen die keuze gemakkelijk zou zijn. Had ik het huis kunnen verkopen, dan was ik hier gebleven.
Waarvoor komt u straks nog terug naar Schijndel?
Voor de slager, de markt, het carnaval, het gilde. Goede contacten zal ik best aanhouden. Maar er is natuurlijk gewoon een opvolger. Het is niet de bedoeling dat ik hier straks tijdens carnaval rondhos met een air van ‘Kijk mij eens, vroeger was ik jullie burgemeester’.