SCHIJNDEL – Het is tegelijkertijd een stap vooruit en een stapje terug in de tijd. Zaterdagavond 11 februari staat het centrum van Schijndel tussen 20.00 en 24.00 uur in het teken van de Hoptoer. Een nieuw evenement gebaseerd op het aloude idee van de kroegentocht. Alle Schijndelse cafés doen mee en het aanbod aan artiesten dat van locatie naar locatie gaat is zo gevarieerd, dat er voor elk wel iets te vinden is. Zelfs als je niet echt een carnavalsvierder bent.
De gedachte dat een nieuw evenement succesvol zou kunnen zijn, leefde bij de organisatoren Willem Wouters, Cor van Casteren en Ton Lomans al langer. “Het viel ons op dat de kleinschalige evenementen rond carnaval in het algemeen het gezelligst zijn”, aldus Van Casteren. “Waarom zou je ergens een grote en dure tent neer zetten, waar het publiek één vast programma krijgt voorgeschoteld. Dat terwijl we in Schijndel veel goed geoutilleerde kroegen met elk een eigen karakter hebben.”
Nu de pronkzittingen twee weken voor carnaval niet meer doorgaan viel er een gat in de drukke agenda in de weken voor carnaval. De drie zagen hun kans schoon om met iets nieuws te organiseren. Of misschien moet je wel zeggen: een stap terug te zetten. “We kwamen op de gedachte van een gratis toegankelijke kroegentocht. Zoals de carnavalsvierders vroeger ook de cafés afstruinden.”
Want carnaval is een feest voor iedereen. En daarom is het mooi als je erin zou slagen een avond samen te stellen waar heel veel Schijndelaren iets van hun gading kunnen vinden. De drie zochten contact met alle Schijndelse kroegen en een enkele instelling als het Mgr. Bekkershuis. De gedachte daarbij was om in elke kroeg iets anders te doen, iets dat aansluit bij het specifieke karakter van dat café, zodat het voor de vaste gasten niet vreemd aanvoelt. “In de Triangel bijvoorbeeld, kunnen de bezoekers met liedboeken met de carnavalsliederen meezingen. De Sok staat bekend om zijn spelletjes en daar is het zaterdagavond beerpongen. Bij d’n Bes laten we als een soort vloggers oude filmpjes van carnaval zien”, geeft Van Casteren een aantal voorbeelden. Het gaat er maar om dat de mensen dat doen waar ze zich prettig bij voelen. “Zoals ze zelf moeten weten of ze carnavalskleren aantrekken.”
Ook het Mgr Bekkershuis doet als niet-kroeg mee. Op verzoek van de mensen daar begint het programma een half uurtje eerder en om 21.30 uur houdt het daar weer op. Op andere plekken begint het programma juist wat later, omdat er eters zijn of omdat dat voor die kroeg gebruikelijk is.
De Hoptoer is een carnavalesk feest en de bedoeling is een breed aanbod te hebben. Maar niet iedereen is een doorgewinterd carnavalsvierder en er zijn mensen die bijvoorbeeld een andere muzieksmaak hebben. Zelfs zij kunnen in het programma zaken naar hun gading vinden. De Bloes Brothers spelen bijvoorbeeld op enkele plekken muziek van de Blues Brothers, maar dan met Schijndelse teksten. Bij de Buren staat een open piano, zoals je die ook wel op stations ziet. In de Hopbel is een politiek café, waar gespreksleider Jetty Eugster de politici die vragen kan stellen die ze altijd al had willen voorleggen.
In totaal zijn er straks 60 tot 80 artiesten in de weer. Daaronder de verschillende carnavalsclubjes die her en der iets doen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook tonpraoters die een evenement als Klompenklets (nog) te groot vinden, maar het wel aandurven hun klets in een paar kleinere cafés te brengen. Ze beginnen met een gezamenlijk etentje bij de Kafmolen, daarna zwermen ze uit over de elf locaties.
Het motto van de Hoptoer is ‘Op zoek naar nieuwe tradities’ Wouters: “We hadden en hebben heel veel ideeën. Te veel zelfs om de eerste keer allemaal te doen. Er zijn verschillende activiteiten waarvan we denken dat ze een apart evenement waard zouden zijn.”
Wat de drie organisatoren betreft wordt de Hoptoer zelf in ieder geval al zo’n nieuwe traditie. “Ongetwijfeld komen we straks allerlei verbeterpunten tegen. Dat kan ook niet anders. Je moet het zo’n eerste keer laten gebeuren. Niks blijft hetzelfde en hiermee hebben we wel zo’n beetje de meest open vorm van carnaval gevonden. Een evenement als dit moet groeien. Als het er over vier jaar echt staat, is het goed.”
Nog altijd wordt er in het programma geschoven. De meest actuele stand van zaken is te vinden op www.hoptoer.nl. “Onder voorbehoud”, benadrukt Wouters. “Het definitieve programma kennen we zondag, als het allemaal voorbij is.”
Hoptoer: Een kroegentocht met een gevarieerd programma